Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Les plataformes contràries a la MAT del Pallars presenten prop de 800 al·legacions al projecte

Les plataformes contràries a la MAT del Pallars presenten prop de 800 al·legacions al projecte

La campanya 'Renovables sí, però no així' informarà sobre les macrocentrals solars i les línies de molt alta tensió
Manifestació contra la MAT d'Osca al Pallars, el passat mes d'octubre (Foto d'arxiu/ACN)
25/11/2021 13:50

La Plataforma Unitària en contra l'autopista elèctrica del Pallars i Salvem Lo Pallars han recollit unes 800 al·legacions contra la MAT del Pallars amb l'objectiu d'aturar el projecte de Forestalia. Es tracta d'una línia de molta alta tensió (400.000 kV) i de 26 km, que ha d'unir Laluenga (Aragó) i Isona (Pallars Jussà), mitjançant 56 torres d'uns 70 metres d'alçada. Les al·legacions també són contra la línia d'alta tensió de 220 kV de Foradada del Toscar a Pobla de Segur.

Els contraris als projectes argumenten que aquestes iniciatives "condicionaran el futur del territori en termes ambientals, econòmics i socials" i asseguren que les línies elèctriques i les plantes solars "debilitaran el futur de la pagesia, hipotecant els camps", a més de reforçar "un model energètic antic" amb macroprojectes centralitzats que generen energia en un punt concret per després distribuir-la a llocs llunyans.

La Plataforma contrària a la MAT i Salvem Lo Pallars insisteixen en el fet que "es repeteixen errors del passat en no plantejar un model basat en l'estalvi i l'eficiència energètica", així com en la construcció de comunitats energètiques i cooperatives locals. En aquest sentit, s'indica que es retrocedeix en la valorització de la natura i es posa en risc projectes com el Geoparc i o propostes de turisme sostenible.

Fulletó informatiu i campanya ciutadana

La Plataforma contrària a la MAT del Pallars segueix activa i seguirà duent a terme accions per aturar el traçat de l'autopista elèctrica de Laluenga-Isona i evitar la instal·lació de macro-parcs solars que "no responen en cap cas a un model de transició energètica sostenible ni social". El grup anima la ciutadania a adherir-se a la campanya 'Renovables sí, però no així', que vol aturar les macrocentrals fotovoltaiques i línies de molt alta tensió al Pallars.

Paral·lelament, s'ha imprès un fulletó per informar la població sobre la MAT i les macrocentrals solars d'Isona i Conca Dellà, Suterranya, Castell de Mur i Talarn, que afecten 632 hectàrees, l'equivalent a 840 camps de futbol.