Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Les reserves de neu al Pirineu, les millors dels darrers anys

Les reserves de neu al Pirineu, les millors dels darrers anys

Després d'un hivern sec, les nevades d'aquesta primavera fan que a la conca del Segre encara hi hagi 117 Hm3 acumulats, quan la mitjana és de 84. A la capçalera de la Noguera Pallaresa hi ha 213 Hm3, a la Noguera Ribagorçana 123 i a la Garona 222

Presència de neu al Pirineu (21.04.2016)
Presència de neu al Pirineu (21.04.2016)
21/04/2016 11:50

Les reserves de neu actuals al Pirineu occidental, en contra del que s'esperava, superen les de fa un any i són les millors dels darrers cinc anys. Malgrat que l'hivern ha estat més sec de l'habitual, especialment a la conca del Segre, les nevades d'aquest marc i començament d'abril han canviat radicalment l'estat del mantell nival, segons les dades que ha presentat l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

Si bé en cotes baixes la pluja i les altes temperatures ja han fos quasi tota la neu, per damunt dels 2.200 metres les reserves encara són abundants. A la conca del Segre -Alt Urgell i Cerdanya-, ara mateix hi ha acumulats 117 hectòmetres cúbics de neu, quan la mitjana dels darrers anys per aquestes dates és de 84 Hm3.

El contrast encara és més acusat a la conca de la Noguera Pallaresa, on han gaudit de nevades continuades durant els darrers mesos i encara hi ha tornat a nevar aquesta setmana. Així, al Pallars Sobirà hi ha una reserva de 213 Hm3, el doble de la mitjana, que és de 104. A la Noguera Ribagorçana, s'acumulen ara mateix 123 Hm3, quan la xifra habitual és de 76. Finalment, a la conca de la Garona és on hi ha les reserves més grans, amb 222 Hm3, també per damunt de la mitjana, que en aquest cas és més elevada, de 149.

A l'Aran i el nord del Pallars Sobirà, de fet, aquesta setmana encara hi ha gruixos d'entre 110 i 160 cm de neu a cotes altes, malgrat que ja fa uns dies que les estacions d'esquí de la zona han tancat. A l'Alta Ribagorça i la Vall Fosca el mantell de neu varia entre els 40 i 100 cm; i a l'Alt Urgell i Cerdanya, es mou al voltant dels 70 centímetres.

Masella, encara oberta

Pel que fa justament a l'esquí, l'única estació que encara roman oberta a tot el vessant sud del Pirineu és Masella. El complex cerdà funcionarà com a mínim fins aquest diumenge, dia 24. I si les condicions de neu ho permeten, Masella no descarta cloure la temporada amb dos dies més d'obertura, el 31 d'abril i l'1 de maig.

Mostrar formulari de contacte