Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Les restriccions de mobilitat dins la regió sanitària i d'aforament frenen la reobertura del sector hostaler al Pirineu

Les restriccions de mobilitat dins la regió sanitària i d'aforament frenen la reobertura del sector hostaler al Pirineu

Més ambient a les terrasses que a l'interior de bars i restaurants, tot i que a la fase 2 ja es permet el servei a taula

Cafeteria oberta a la Seu d'Urgell (Foto: ACN)
Cafeteria oberta a la Seu d'Urgell (Foto: ACN)
25/05/2020 19:17

La manca de mobilitat entre regions sanitàries i les limitacions d'aforament als bars i restaurants són els dos principals factors que estan condicionant la reobertura d'aquest tipus de negocis a l'Alt Pirineu i Aran. Així, tot i que aquest àmbit territorial hagi entrat a la fase 2 de la desescalada, aquest dilluns ha costat visualitzar un gran canvi respecte a les setmanes anteriors en el volum d'activitat del sector de l'hostaleria. A més, l'ambient a les terrasses dels locals ha estat per sobre del que hi havia al seu interior. Ha estat el cas, per exemple, de la Seu d'Urgell, on era el primer dia que es podia utilitzar aquest espai al 40% de la seva capacitat i s'han retirat més de la meitat de taules per garantir la distància de dos metres.

La cafeteria Cigne & Delicious de la capital de l'Alt Urgell és un dels punts on s'ha vist l'adaptació de l'interior del local a l'aforament permès en aquesta fase 2 de la desescalada. Tot i això, una de les seves encarregades, Sandra Lorenzo, ha explicat a l'ACN que els primers clients d'aquest dilluns han preferit ocupar les taules de la terrassa. "No sabem si es deu al fet que es troben més còmodes fora o perquè encara no gosen entrar", ha afegit, tot remarcant que el bar va reobrir aquest dissabte passat aprofitant que el carrer on està situat es converteix en zona de vianants durant el cap de setmana.

D'altra banda, la copropietària del restaurant El Menjador, Carolina Vicente, esperarà a la setmana que ve per obrir i, per primer cop, ho farà afegint algunes taules als porxos de l'entrada del seu establiment, situat al carrer Major de la capital alturgellenca. Malgrat que creu que la seva clientela "prefereix estar en un lloc ben ambientat dins el local", enguany muntarà la terrassa per compensar una part de de l'espai que no es pot utilitzar a la part interior, i així minimitzar la possible pèrdua d'ingressos.

Mentre, el propietari del restaurant Miscela -que forma part de l'Hotel Avenida-, Miquel Àngel Sànchez, ha apostat per combinar el servei presencial per un de nou de comandes a domicili, el qual funciona des de fa una setmana. Sánchez creu que és una manera de "compensar la balança" i que convindria "obrir una mica més la mobilitat" entre regions sanitàries de Catalunya. El també president de l'Associació d'Hostaleria de l'Alt Urgell destaca que dues terceres parts dels clients que arriben a aquesta zona del Pirineu provenen de les demarcacions de Barcelona, Tarragona i Girona.

Mobilitat entre regions

Per la seva banda, el president de la Federació d'Hostaleria de Lleida, Josep Castellarnau, ha recordat que el turisme és un dels motors econòmics de l'Alt Pirineu i Aran, motiu pel qual molts responsables de negocis d'aquest sector es plantegen esperar a obrir al moment en què s'aixequin les restriccions de mobilitat actuals. D'aquesta manera, assegura que fer-ho abans és "inviable" per aquells que, per exemple, no ho han fet durant la fase 1 i aprofitant la zona de terrassa.

Castellarnau s'ha sumat a la crida de diversos alcaldes del Pirineu que demanen permetre la mobilitat entre regions sanitàries que es troben a la mateixa fase de desescalada i, a més, veu convenient plantejar la reobertura del pas fronterer de la Val d'Aran. En aquest sentit, creu que tot plegat seria una manera de reactivar l'economia d'aquesta zona i de "crear energia positiva" entre la població, tenint en compte que, segons afegeix, els turistes tenen ganes de poder gaudir d'aquest territori i des del sector ja s'està preparat per rebre'ls.

Mostrar formulari de contacte