Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Les Valls d'Àneu impulsen unes jornades sobre el patrimoni local

Les Valls d'Àneu impulsen unes jornades sobre el patrimoni local

Del 14 al 17 de setembre es debatrà les possibilitats de recuperar edificis de la zona i treure'n profit a nivell turístic. La rehabilitació del Castell de València d'Àneu en serà l'eix central

Castell de València d'Àneu (Foto: ACN)
Castell de València d'Àneu (Foto: ACN)
31/07/2017 19:00

Les Valls d'Àneu acolliran al setembre unes Jornades sobre Patrimoni i Desenvolupament amb l'objectiu de posar en valor el territori aneuenc mitjançant el seu interès paisatgístic i patrimonial, com són el Castell de València d'Àneu -on començaran les activitats- i la resta de fortificacions medievals del territori.

Del 14 al 17 de setembre es debatrà a les Planes de Son sobre la necessitat de restaurar, la identitat a través del patrimoni, la seva utilitat per al desenvolupament o bé els seus valors socials. Les Jornades volen comparar la situació de les Valls d'Àneu amb la d'altres territoris on el valor patrimonial -edificis o altres elements auxiliars- s'ha protegit i delimitat, tot determinant els seus elements essencials i s'han adaptat a nous usos.

El president del Consell Cultural de les Valls d'Àneu, Ferran Rella, ha explicat que les actuacions fetes en el conjunt històric del Castell de València d'Àneu, amb el seu entorn, des dels anys 90 del segle passat i les vicissituds tècniques i socials que s'hi ha associat, constitueixen una bona mostra d'aquestes paradoxes, virtuts i defectes. Rella ha afegit que per tant, són un bon punt de partida per debatre sobre com projectar cap al futur les possibilitats dels elements de patrimoni històric per tal d'aconseguir la complicitat dels sectors socials i la comprensió de les seves potencialitats en la conformació de la identitat i desenvolupament del territori.

Durant els quatre dies de Jornades s'impartiran un total de 24 ponències. Una d'elles versarà sobre les intervencions de restauració del castell de València d'Àneu que s'han dut a terme durant el període comprés entre els anys 2010 i 2015 i han tingut l'objectiu principal de recuperar i realçar l'àmbit del recinte sobirà, tot completant les tasques d'excavació i consolidació iniciades l'any 1992, per garantir l'estabilitat dels murs i fer-lo comprensible als visitants.

La intervenció s'ha desenvolupat en tres etapes consecutives que han permès recuperar el perímetre emmurallat del recinte sobirà, descobrir i consolidar les muralles del sector nord i nord-est que es trobaven amb sobre posició de terres. S'ha recuperat la imatge de conjunt amb l'accés original al recinte sobirà per la façana sud del castell. Aquestes intervencions han permès fer-lo visitable al públic i que es converteixi en el veritable revulsiu de turisme cultural de les Valls d'Àneu, segons Rella.

 

Mostrar formulari de contacte