Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Les vendes de cases baixen un 80% a la Cerdanya respecte al desembre del 2006

Les vendes de cases baixen un 80% a la Cerdanya respecte al desembre del 2006

28/12/2007 09:53

Les vendes de cases a la Cerdanya han baixat un 80% des de fa una any. Ara mateix, la construcció experimenta l'arribada d'una nova època, encara incerta i a l'espera que s'estabilitzi el mercat, segons el president del gremi d'Empresaris de la Construcció de la Cerdanya, Isidre Munt, que considera que l'entrada en vigor de la nova llei d'habitatge també és un dels factors que entrarà en joc amb vista a la nova situació que es viurà en el sector. Segons Munt, 'encara no es pot parlar de crisi pròpiament, però sí d'un retrocés important, sobretot per les empreses que només s'han dedicat a la promoció d'habitatges de segona residència'. Munt indica que s'haurà d'esperar que passi l'estiu del 2008 per analitzar amb més perspectiva la situació d'aquest sector a la comarca.

Segons informa l'ACN, l'empresari ha atribuït la desacceleració del mercat que per un costat els bancs han apujat l'interès i per l'altre que les mateixes empreses han cremat el mercat amb uns preus que són inaccessibles per la majoria de ciutadans. El president del gremi opina que el sector a la Cerdanya s’ha de reconcentrar en fer habitatges de primera residència.

Pel que fa a l'esperada pujada de l'atur, Munt ha explicat que els primers que ho notaran seran els autònoms que fins ara treballaven subcontractats per les empreses. Així mateix, Munt ha indicat que hi ha moltes empreses de fora de la comarca que marxaran i s'enduran amb elles els treballadors. Tanmateix, el president ha afirmat que les empreses cerdanes ja estan fent previsions per no haver d'acomiadar a cap treballador que està en plantilla. Munt assegura que encara hi ha treball suficient pels treballadors de les empreses cerdanes.

En referència a les promocions de protecció oficial, Munt ha dit que 'de protecció oficial molt pocs promotors privats que n’han fet; fins ara tampoc estava tan legislat'. Ara, però els Plans urbanístics marquen protecció oficial, un 10% d'aprofitament mig més un 20% de reserva, que l'ha de construir el mateix promotor. El president es mostra obert a la nova llei, encara que amb certes reserves: 'tot això és un tema a estudiar i si realment es una cosa que funciona, perquè no ens hi hem de ficar'.

Munt opina que els preus de la Cerdanya són més cars, en part també perquè els materials de la construcció són més cars a la comarca. Com exemple Munt cita el del formigó 'que costa un 10% més car que a les comarques veïnes'. Finalment, el president del gremi ha reclamat 'l'atenció del sector de classe mitjana que, pels seus ingressos, ni poden accedir a un pis de protecció ni a la compra a preu de mercat lliure'. Per a Munt aquesta franja de la societat necessita uns habitatges adaptats a les seves característiques.

Mostrar formulari de contacte