Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Les XII Jornades sobre Recerca al Parc Nacional d'Aigüestortes presenten una trentena d'investigacions

Les XII Jornades sobre Recerca al Parc Nacional d'Aigüestortes presenten una trentena d'investigacions

Entre els temes que s'hi tracten hi ha els canvis de temperatura dels estanys, l'evolució d'espècies com el barb roig i el tritó pirinenc i les assentaments de població a l'actual espai protegit. Aquest any s'ha optat per potenciar la interacció entre els autors
Un arqueòleg treballant al Parc Nacional d'Aigüestortes (GAAM-UAB)
14/10/2021 10:10

Les XII Jornades sobre recerca al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici han posat de manifest que "durant la pandèmia la recerca científica no s'ha aturat i s'ha mostrat més necessària i útil que mai". Josep Enric Llebot, actual president d'Aigüestortes, ha explicat que aquest any s'ha optat per potenciar la interacció entre els diferents equips de recerca amb dues sortides de camp per presentar in situ els resultats dels treballs.

Llebot ha comentat a l'ACN que el volum de recerca que es fa al Parc és "modest", però ha remarcat que la que s'hi fa és de "gran vàlua" per la seva trajectòria. Les jornades han començat aquest dimecres a Espot i es perllongaran fins demà divendres. Durant aquests tres dies es presentaran una trentena de recerques. El responsable del parc hi ha afegit que els estudis que fa molts anys que estudien un determinat aspecte i la seva evolució permet internacionalitzar aquesta recerca.

Entre els temes que es presenten en aquestes jornades hi ha els factors que afecten els canvis de la temperatura de l'aigua dels estanys de la zona, la flora dels estanys del Pirineu 30 anys després, l'evolució del barb roig, el seguiment de les poblacions de muixirecs, la dispersió del tritó pirinenc o el projecte Starlight.

Ampliar els àmbits de recerca

Tot i això, Josep Enric Llebot ha reconegut que un dels objectius actuals d'Aigüestortes és que els estudis que s'hi fan no estiguin enfocats només a temàtica naturalista o ecologista. Per això, també s'hi presenten estudis sobre les primeres ocupacions humanes que hi va haver a la zona durant el Mesolític i Neolític, que desmenteixen les teories sobre el suposat caràcter verge d'aquest espai i demostren que antigament havien acollit una intensa activitat humana.