Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Escanyabocs manté l'aposta per posicionar la Seu d'Urgell en els esports de natura

L'Escanyabocs manté l'aposta per posicionar la Seu d'Urgell en els esports de natura

Continuen obertes les inscripcions per a les diverses proves del singular esdeveniment, que se celebrarà la setmana entrant amb el Parc Olímpic del Segre com a centre neuràlgic. S'hi inclou una cursa de muntanya, un raid, orientació, escalada, BTT i marxa nòrdica

Bàrbara Romeu i Joan Barrera presenten l'Escanyabocs 2024
Bàrbara Romeu i Joan Barrera presenten l'Escanyabocs 2024
06/05/2024 18:50

L'Escanyabocs 2024 ultima els preparatius per a la seva nova edició, que se celebrarà la setmana entrant: els dies 18 i 19 de maig, amb el Parc Olímpic del Segre com a centre d'actuacions. Les inscripcions ja estan obertes des de fa setmanes, però els qui s'hi vulguin apuntar encara hi són a temps fins dijous vinent dia 16 a la nit (23.00 h).

La cita d'enguany manté a grans trets el seu format ja consolidat, tan sols amb alguns petits canvis com per exemple que l'Open d'Escalada es farà dissabte, en lloc de diumenge. L'alcalde de la Seu d'Urgell, Joan Barrera, i la regidora d’Esports de l'Ajuntament urgellenc, Bàrbara Romeu, han presentat aquest dilluns l'esdeveniment. Barrera ha definit l'Escanyabocs com la trobada d'esports a l'aire lliure "més singular que s’organitza al Pirineu" i ha agraït la feina feta pel Servei Municipal d’Esports, que és al capdavant de l'organització, i de diverses entitats i clubs esportius de la ciutat, que s'encarreguen directament de la preparació i execució de les diferents proves. Per Barrera, aquesta proposta reforça "la capitalitat a nivell esportiu i el relat de la Seu d’Urgell com a ciutat d’esport". 

De la seva part, Romeu ha explicat el programa esportiu previst, que engloba novament una cursa de muntanya, el raid d’aventura Memorial Emma Roca, la cursa d'orientació, la pedalada BTT, la marxa nòrdica, l’open d’escalada, el MiniEscanyabocs i l’Escanyabocs de Ferro. La regidora ha volgut agrair l’organització tècnica que hi aporten la Unió Excursionista Urgellenca, Club Xino-xano Orientació, l'ACE Bombers Seu, l'Associació ciclista Urgellenca i l'Associació Marxa Nòrdica Cadí-Pirineus.

Les proves

El programa del cap de setmana començarà novament dissabte al matí (9.00 h) amb la cursa per muntanya, puntuable per al Cadí Circuit Fer, que enguany té un recorregut principal 23,6 km, amb un desnivell positiu de 1.531 metres. Se segueix a grans trets el mateix traçat dels darrers anys. També hi ha l'opció de fer un recorregut curt, de 12,6 km i un desnivell de 662 metres, que en part transcorre pels mateixos camins i corriols que el llarg. Quant al Mini Escanyabocs, que forma part de la cursa de muntanya, s'adreça a les categories júnior i xics i presenta un recorregut de 6,8 km, amb 300 de D+. També hi ha la cursa del Circuit Fer Petit, amb 4,5 km i 340 metres de D+.

El Raid Escanyabocs Memorial Emma Roca se celebrarà dissabte mateix des del Parc del Segre, a partir de les 2 de la tarda i amb una durada de tres hores i mitja. Les parelles participants faran orientació a peu, orientació en bicicleta, tir amb arc i escalada, però en un format una mica diferent ja que hauran d’organitzar-se com volen completar tots els reptes. L’estratègia, doncs, tindrà un paper molt important en el desenvolupament del raid i en el seu resultat. A banda, com és tradicional, s’han incorporat algunes proves sorpresa per potenciar l’esperit d’aventura d’aquest raid.

La cursa d'orientació, també dissabte a la tarda (18.30 h), partirà des del poble de Castellciutat (a la plaça de l'Arbre), on des de mitja hora abans es recolliran les targetes de control i s’explicarà el funcionament de la prova. Es farà bàsicament en terreny urbà, amb fites ubicades tant a Castellciutat com al centre històric de la Seu d’Urgell. Els participants s’hauran de desplaçar a peu amb l’objectiu de realitzar tots els controls en el mínim de temps possible i sense ordre determinat. La durada total de la cursa serà, com a màxim, d'una hora i mitja. El mapa es lliurarà en el moment de la sortida i els equips o participants individuals sortiran en intervals de 30 segons. L'arribada serà al Parc Olímpic del Segre i per completar la prova cal haver marcat correctament a tots els controls. El sistema de marcatge serà manual amb pinça perforadora i marcant una targeta de control.

L'Open d'Escalada, al llarg de dissabte al vespre (18.00-22.00 h) al rocòdrom del Parc del Segre, pot incloure una primera fase classificatòria -si hi ha un nombre elevat d'inscrits- per accedir a la fase final. S'equiparan 15 vies, la majoria de les qual seran inèdites i especialment equipades per a la prova Escanyabocs’24. Si s'escau, en funció del nombre de participants també hi haurà una categoria U15.

Diumenge al matí, la Marxa Nòrdica de l'Escanyabocs presenta una ruta inèdia que uneix Andorra amb la Seu d'Urgell a través de corriols i fantàstiques vistes, que mosta l’autenticitat dels paisatges presents en tot aquest territori. El recorregut llarg és de 20,91 km, amb 375 m de desnivell positiu i 1.745m de desnivell negatiu atès que començarà des de l'estació d'esquí nòrdic de La Rabassa (Naturland), on els participants hi podran arribar en autocar. Des d'allà s'avançarà 10 minuts a peu fins a la Font dels Traginers i, ja dins de l'Alt Urgell, s'avançarà per prats d’alta muntanya fins al Cap del Boix, des d'on es baixa per un corriol amb un bon pendent fins a Estamariu, on hi haurà el primer avituallament líquid i sòlid. Després se segueix pel corriol de Castanyes i per Llirt, per avançar pel camí dels miradors fins a Calvinyà, on hi haurà el segon avituallament abans d'arribar a la Seu. També hi ha l'opció de fer el recorregut curt, d'11,75 km (324 m de D+ i 717 m de D-), que surt d'Estamariu, on igualment s'hi podrà arribar amb autocar.

Quant a la Pedalada BTT, que també és diumenge al matí (8.30 h), el recorregut curt és de 20,4 km, amb 358 metres de desnivell positiu i amb sortida i arribada al Parc Olímpic, tot passant per riba esquerra del riu Segre. El recorregut mitjà és de  36,7 km, amb 1.331,4 metres de desnivell positiu, que combina la pista amb corriols sense dificultat tècnica per a les persones acostumades a la BTT. Finalment, el traçat llarg (44,6 km i 1.633,9 metres de desnivell positiu) comparteix una part del recorregut mitjà però té una segona part més exigent per la presència de corriols més tècnics.

Inscripcions

La inscripció a qualsevol de les proves té un cost de 20€ (tret de l'escalada, que val 10€) i inclou el dret de participació, dorsal, assegurança d’accidents, avituallaments, part del material necessari per cada prova i dinar de cloenda.

Tothom que ho desitgi pot incloure en la inscripció la samarreta oficial Escanyabocs’24, un disseny exclusiu de Tuga Sportwear per a Escanyabocs a un cost reduït de 5€. Es disposa de samarretes en patronatge per a home i dona i en diferents talles. Amb l’esperit de fer una experiència multidisciplinària i única, la inscripció a qualsevol prova addicional només té un cost també de 5€. La inscripció al Mini Escanyabocs (nens i nenes de 8 a 13 anys és de 10€ i requereix l'autorització del pare, mare o tutor legal. I l'única part competitiva del cap de setmana, l’Escanyabocs de Ferro, mantindrà el nivell d’exigència per als més preparats, tant en categoria femenina com en la masculina. Per formar-ne part cal apuntar-se i completar les proves de cursa per muntanya, raid, orientació i pedalada (en bici tradicional, no elèctrica).

Mostrar formulari de contacte