L'Escola Agrària del Pallars forma futurs carnissers i xarcuters per garantir el relleu generacional
El centre formatiu disposa de deu places vinculades a empreses càrnies del Jussà. El curs s'ha impulsat després que professionals del Pirineu alertessin de problemes per trobar empleats, malgrat que és un sector amb una inserció laboral molt alta
La directora de l'Escola Agrària del Pallars, Mari Pau Montoro, ha explicat a l'ACN que van apostar per oferir aquesta formació després de constatar una preocupació "molt destacable" del sector, en una jornada tècnica que es va fer l'any passat a Tremp. Ja llavors els professionals van alertar d'una manca de reconeixement social de la professió, malgrat l'alt consum de carn existent, i de la necessitat de fer formacions especialitzades, aconseguir més professionals qualificats, donar més visibilitat a la feina i apostar pel producte de proximitat i la qualitat.
Aquesta modalitat dual, de fet, permet un alt grau d’inserció laboral i la possibilitat de progressar ràpidament, perquè els alumnes passen un any en una empresa, formant-se sobre el terreny segons les seves necessitats. El xarcuter Jaume Badia es mostra satisfet amb la posada en marxa d’aquesta formació, que li ha permès acollir una alumna en el seu negoci. "La nostra situació és dramàtica perquè no tenim relleu generacional i sembla que la gent jove no veu massa bé aquesta professió", lamenta Badia.
Aprendre l'elaboració i la comercialització
La formació capacita els alumnes per fer la feina de carnisser i xarcuter. L’alumna Aurora Martín explica que aprenen a valorar de qualitat de la carn, a fer tasques d'especejament, preparació i elaboració de productes i preparats carnis, i a comercialitzar productes carnis. Martín està interessada a aprendre tots els cicles del producte carni per poder comercialitzar la carn d’una explotació ramadera familiar.
Davant els problemes per trobar personal format, el centre va decidir posar en marxa aquesta certificació, juntament amb l’oficina Reintegra. La primera edició ha tingut una molt bona acollida per part del sector.