Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Escola Agrària del Pallars forma futurs carnissers i xarcuters per garantir el relleu generacional

L'Escola Agrària del Pallars forma futurs carnissers i xarcuters per garantir el relleu generacional

El centre formatiu disposa de deu places vinculades a empreses càrnies del Jussà. El curs s'ha impulsat després que professionals del Pirineu alertessin de problemes per trobar empleats, malgrat que és un sector amb una inserció laboral molt alta

Curs de l'Escola Agrària del Pallars per formar nous carnissers i xarcuters (Foto: ACN)
Curs de l'Escola Agrària del Pallars per formar nous carnissers i xarcuters (Foto: ACN)
15/04/2025 11:05

L'Escola Agrària del Pallars forma actualment deu alumnes en coneixements de carnisseria i xarcuteria, per ajudar a garantir el relleu generacional en aquest sector al Pirineu. I és que hi ha comerços i empreses d'aquest àmbit que són negocis viables però temen pel seu futur perquè no tenen quasi ningú, ni a la família ni al seu entorn, que vulgui seguir amb aquesta activitat. Però això, el centre formatiu de Tremp ha arribat a acords per reservar deu places en empreses càrnies de la comarca, on els alumnes fan pràctiques i perfeccionen els seus coneixements.

El curs va començar al gener i s'allargarà fins al començament de l'any que ve, quan és previst que els estudiants obtinguin el certificat oficial que acredita les seves competències en carnisseria i elaboració de productes carnis. Aquest reconeixement oficial vol afavorir-los l'accés a feines del sector i, alhora, pal·liar les dificultats en el relleu generacional en la formació especialitzada.

La directora de l'Escola Agrària del Pallars, Mari Pau Montoro, ha explicat a l'ACN que van apostar per oferir aquesta formació després de constatar una preocupació "molt destacable" del sector, en una jornada tècnica que es va fer l'any passat a Tremp. Ja llavors els professionals van alertar d'una manca de reconeixement social de la professió, malgrat l'alt consum de carn existent, i de la necessitat de fer formacions especialitzades, aconseguir més professionals qualificats, donar més visibilitat a la feina i apostar pel producte de proximitat i la qualitat.

Aquesta modalitat dual, de fet, permet un alt grau d’inserció laboral i la possibilitat de progressar ràpidament, perquè els alumnes passen un any en una empresa, formant-se sobre el terreny segons les seves necessitats. El xarcuter Jaume Badia es mostra satisfet amb la posada en marxa d’aquesta formació, que li ha permès acollir una alumna en el seu negoci. "La nostra situació és dramàtica perquè no tenim relleu generacional i sembla que la gent jove no veu massa bé aquesta professió", lamenta Badia.

Aprendre l'elaboració i la comercialització

La formació capacita els alumnes per fer la feina de carnisser i xarcuter. L’alumna Aurora Martín explica que aprenen a valorar de qualitat de la carn, a fer tasques d'especejament, preparació i elaboració de productes i preparats carnis, i a comercialitzar productes carnis. Martín està interessada a aprendre tots els cicles del producte carni per poder comercialitzar la carn d’una explotació ramadera familiar.

Davant els problemes per trobar personal format, el centre va decidir posar en marxa aquesta certificació, juntament amb l’oficina Reintegra. La primera edició ha tingut una molt bona acollida per part del sector.

Mostrar formulari de contacte