Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Escola de Pastors incorpora formació específica per al pasturatge de muntanya

L'Escola de Pastors incorpora formació específica per al pasturatge de muntanya

La demanda del sector porta el centre a impartir coneixements sobre gestió de pastures o seguretat. El centre ha iniciat el curs amb 17 alumnes
Inici de curs de l'Escola de Pastors (Foto: ACN)
25/01/2022 11:22

L'Escola de Pastors de Catalunya ha estrenat aquest dilluns, a Enviny, al Pallars Sobirà, la seva catorzena edició, en què s'amplia la formació i els coneixements específics sobre el pasturatge de muntanya. La incorporació respon a la demanda detectada entre els alumnes, molts dels quals es dediquen els estius a fer de pastors a la muntanya amb agrupaments de ramats d'ovelles o vaques. Els coneixements específics se centraran en la gestió de les pastures, seguretat, maneig, orientació, meteorologia, agrupament de ramats, càrregues ramaderes o gossos d'atura. L'Escola de Pastors ha començat el curs amb 17 estudiants.

Cal destacar que la feina del pastor de muntanya és aquella que es fa en època estival, quan tots els ramats s'agrupen i pugen a muntanya per passar-hi l'estiu. Mentre els pagesos són a les valls fent herba per a l'hivern, els animals peixen i els guarda un pastor. Aquest sistema és imprescindible per al manteniment de les explotacions del Pirineu, però també representa "un llegat cultural que no es pot perdre i una manera de mantenir territori i biodiversitat", ha sentenciat Maria Díaz de Quijano, de l'Escola de Pastors.

Des de l'Escola creuen que impartir aquests nous coneixements "millorarà la preparació de l'alumnat que vulgui fer aquesta feina ancestral". Així doncs, amb les dues setmanes de pastura específica, silvopastura i muntanya, la formació passa a ser de sis mesos i mig. Dos i mig de teoria i quatre de pràctiques.

Disset alumnes

El Pol Ibáñez té 21 anys i és d'Olesa de Montserrat, i ha explicat que s'ha inscrit a l'escola amb la voluntat de formar-se per primer treballar per algú altre i posteriorment acabar tenint la seva pròpia explotació. El jove ha arribat a l'Escola atret pel model de producció extensiva, el producte de proximitat i preocupat pel canvi climàtic. Li agradaria poder treballar amb cabres de llet, però també l'atreuen les vaques de carn i fer de pastor de muntanya. Els sis mesos de formació al centre confia que l'acabi d'ajudar a decidir cap on orientar-se.

L'Aïna Solana és de Barcelona i retornar al poble dels seus avis a l'Aragó va fer que entrés en contacte amb el món ramader i descobrir que es volia formar en aquest camp i tenir el seu propi ramat. Solana ha ajudat a ramaders del poble dels avis amb les ovelles, però ara es vol formar perquè acabi sent la seva professió. Pujar a la muntanya a fer de pastora de muntanya és un ofici que l'atreu molt, segons ha indicat en declaracions a l'ACN.

Fins a l'any 2020, més d'un 60% de les persones que s'han format a l'Escola (217 persones) es dediquen al sector primari.

Explotacions d'arreu del país fan el paper de tutors

Participen a l'Escola de Pastors nombroses explotacions de tot el país que fan el paper de tutors, incloent-hi les pastures de muntanya. El model d'explotació que acull l'alumnat mira de respondre al màxim a un model extensiu, de producció tradicional o ecològica, de gestió familiar i on s'arribi a fer una transformació i venda directa del producte.

Mostrar formulari de contacte