Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Escola de Pastors lamenta el tractament de l'ofici de pastor del '30 minuts' de TV3

L'Escola de Pastors lamenta el tractament de l'ofici de pastor del '30 minuts' de TV3

19/02/2010 19:57

Els pagesos, pastors, alumnes i organització de l’Escola de Pastors han expressat aquest divendres en un comunicat de premsa el seu desacord amb el reportatge del programa de TV3 '30 minuts' “Es Busca Pastor”, que s'ha emès aquest diumenge.

L’organització de l’Escola de Pastors s'ha mostrat contrariada pel tractament de la situació de l’ofici de pastor i la perspectiva de relleu generacional projectada a través de les imatges. "No podem entendre com després de 5 mesos de rodatge per les comarques del Pallars Sobirà i Jussà, a l’escola, amb moltes hores gravades de tot tipus (classes de l’escola, entrevistes amb els alumnes, experiències in situ de venda directa, de pagesos convençuts, etc.) es reflectís, només, a través de les imatges un ofici absolutament en decadència, on la mirada optimista es reduïa a petits casos i on el pes es va posar sobre la mateixa catifa desoladora que sempre s’associa al sector".

Els responsables de l'Escola també qüestionen la necessitat de "comentaris anecdòtics i, fins i tot inoportuns" durant el reportatge, que "no ajuden a normalitzar la imatge d’aquesta figura i creiem que embruten a aquells pastors i pagesos que s’estimen l’ofici i que tenen una vida convencional". I hi afegeixen: "La situació de la pagesia és ben coneguda per tothom. La novetat, ara i aquí, és que s’està lluitant per aconseguir canviar-la".

Des de l'Escola afirmen que "sentim que hem perdut una oportunitat per a mostrar aquesta via de canvi que és l'escola i aquesta dosis d'esperança protagonitzada per gent jove que vol entrar a treballar al sector". "Existeix el relleu i necessita que l’ajudem a incorporar-se; facilitant l’accés a la terra, adaptant la normativa del Departament a un nou model que reclama una explotació de base familiar, de producció ecològica i que vol fer cicle tancat, i això actualment en el nostre sistema no hi té lloc o en té molt poc quan és realment una aposta de futur sostenible i necessària", asseveren.

"Pensem que la imatge resultant no respon a aquest esperit i torna a caure de nou en els tòpics que tothom sembla conèixer i que defineixen per enèsima vegada com se suposa que som la gent de muntanya. Tot i que òbviament les imatges mostren una de les realitats, n'hi ha d'altres també existents i presents que denoten canvi, l’opció del 30 minuts ha estat mostrar de nou un paisatge “típic” amb tots els seus “mal” tòpics", lamenten.

El comunicat de premsa conclou que "evidentment, amb imatges com les de diumenge pocs joves es plantejaran de fer aquest ofici".

Mostrar formulari de contacte