Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Escola d'Oficials Forestals comença les classes formant professionals qualificats en motoserra

L'Escola d'Oficials Forestals comença les classes formant professionals qualificats en motoserra

Pretén millorar la seguretat a la feina i augmentar la productivitat d'aquests treballadors. El curs és de sis mesos i les pràctiques es fan al Bosc del Gerdar
Alumne del curs de motoserra (Foto: ACN)
27/04/2018 12:26

El Bosc del Gerdar, al Pallars Sobirà, acull aquests dies les primeres pràctiques dels alumnes de l'Escola d'Oficials Forestals en l'apartat de motoserra. Es tracta d'una formació que vol introduir al mercat laboral professionals altament qualificats per tal de millorar la seguretat laboral en aquest àmbit i augmentar-ne la productivitat. El curs és de sis mesos, entre teoria i pràctica, i en aquesta primera edició es formarà una dotzena d'alumnes.

L'Escola d'Oficials Forestals, ubicada a València d'Àneu, és una cooperativa creada per tres socis del Pallars Jussà, el Montsià i la Garrotxa. Els alumnes surten del centre amb el Certificat Europeu de Motoserra i esperen aconseguir el reconeixement català de la formació. Es tracta del curs més complet d'aquestes característiques que s'imparteix a Catalunya.

Miquel Cases, director de l'Escola, explica a l'ACN que els professionals en motoserra cada cop estan més sol·licitats pel sector forestal, ja que està comprovat que els alumnes que tenen el certificat augmenten la productivitat i baixa la sinistralitat al bosc. Cases afegeix que l'objectiu és que la dotzena d'estudiants anuals surtin amb feina, tenint en compte que cal mà d'obra qualificada.

Formació més àmplia

L'Escola d'Oficials Forestals compta actualment amb cinc alumnes per a aquesta formació i d'aquí a tres mesos començaran nous estudiants. Andreu Fargas, un dels participants, remarca que fins ara havia fet cursos monogràfics de motoserra però que s'ha inscrit a aquest curs "per adquirir una formació més completa i poder treballar dins el sector forestal amb garanties".

Els alumnes aprenen les diferents tècniques per tallar arbres amb motoserra i com fer-ho depenent del diàmetre del tronc. A més, també se'ls ensenya a treballar amb maquinària pesant per terrenys complicats. Les sessions de pràctiques serveixen també per fer un aprofitament forestal del Bosc del Gerdar.

Cal destacar que el certificat de motoserrista europeu (ECC-European Chainsaw Certificate) és una formació recent a Catalunya i a Espanya. Es va començar a implantar l'any 2014 i té com a objectiu garantir la qualitat del treball del professional de bosc.

Subvenció

Aquest projecte s'ha beneficiat d'una subvenció per a projectes singulars en el marc de la Xarxa d'Ateneus Cooperatius i projectes Aracoop. Entre els aspectes que s'han valorat destaca que aquestes entitats porten a terme una tasca que promou l'economia social fomentant la reactivació econòmica i l'ocupació.

Mostrar formulari de contacte