L'Escola Folk del Pirineu manté l'activitat amb videoconferències i dispositius mòbils
Com la resta de projectes formatius o acadèmies, el centre d'Arsèguel ha reforçat l'ús de tecnologia per afrontar el confinament. Incertesa al sector sobre quan podran tornar a obrir aules
L'Escola Folk del Pirineu, com molts altres centres formatius o acadèmies, ha reforçat l'aposta pels mitjans telemàtics per mirar de mantenir l'activitat en l'actual marc de confinament. Tot i la incertesa inicial sobre la continuïtat del curs, en el cas del projecte de divulgació de la música tradicional, el fet que l'ús d'eines telemàtiques ja hi fos present d'alguna manera amb anterioritat ha fet més fàcil l'adaptació al nou sistema.
El director de l'Escola Folk, Isidre 'Tito' Pelàez, ha explicat a l'ACN que els alumnes del centre envien vídeos al seu professor a través de dispositius mòbils i aquest els hi envien la correcció en un altre. A més a més, s'estan fent classes per videoconferència per tal que els estudiants "puguin veure posicions als instruments".
La nova metodologia ha estat ben rebuda per la gran majoria dels 300 alumnes, d'arreu del Pirineu i el Prepirineu, que l'escola musical d'Arsèguel té inscrits durant aquest curs 2019-2020. Tot i això, s'han produït una vintena de baixes per motius diversos, ja siguin econòmics o bé per la dificultat que hi veien algunes famílies amb nens petits per seguir el curs de forma telemàtica. Cal tenir en compte que n'hi ha alguns que tenen poc més de cinc anys -que fan sensibilització i introducció a la música i els instruments tradicionals- i d'altres infants més grans, joves i adults que aprenen a tocar des de l'acordió diatònic fins al clarinet, passant per la guitarra, el piano, el violí, el contrabaix o la bateria, entre d'altres.
Peláez reconeix que aquest sistema està suposant més càrrega de feina que abans per a l'equip de mestres. Pel costat positiu, però, s'estalvien el temps de desplaçament per desenvolupar la tretzena edició del programa Folk a l'Escola, a través del qual es dóna classe a diferents equipaments repartits en una vintena de municipis de la Cerdanya, l'Alt Urgell, el Pallars Jussà i el Sobirà i el Berguedà, a banda de la seu de l'escola situada a Arsèguel.
La festa de final de curs, amb un vídeo
Pel que fa a la festa de final de curs (la ja consolidada Festa Folk d'Arsèguel), programada per a començament de juny i en la qual habitualment es tocava una versió orquestrada d'un tema tradicional del Pirineu com ara un ball o una suite de danses, s'està plantejant la possibilitat de substituir l'actuació per un vídeo. La idea és que cada alumne treballi la peça per separat amb el seu instrument durant el mes de maig i després fer un muntatge de tot plegat. També hi participaran els membres de l'Escola Municipal de Música-Centre de les Arts, de l'Hospitalet de Llobregat, que hi col·laboraven regularment tot tocant instruments com ara el fagot, la trompa o el saxo.
Adaptació d'escoles d'idiomes o de formació
Pel que fa a d'altres empreses formatives, com ara escoles d'idiomes o acadèmies d'ensenyament, la majoria no saben si podran tornar a obrir per seguir amb la formació presencial o hauran d'adaptar-se a la formació on-line. Així, per exemple, a l'acadèmia d'idiomes 'Let's Go' de Mollerussa no faran classes virtuals per acabar el trimestre perquè no estan preparats, i per tant deixaran d'ingressar les quotes dels alumnes. I a l'acadèmia 'English Study Centre' de Lleida, després de planificar-ho durant dies, faran classes virtuals a partir de dilluns al 25% dels alumnes que ho han demanat.