Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Activitats a la Seu d'Urgell amb motiu de la I Setmana de la Transformació Econòmica

Activitats a la Seu d'Urgell amb motiu de la I Setmana de la Transformació Econòmica

L'Escola La Valira ha participat en un taller sobre bioeconomia i el CETAP ha acollit una jornada participativa per donar a conèixer casos d'èxit d’empreses que treballen en aquest sector
21/09/2022 10:55

Alumnes de fins a 6è de Primària de diferents escoles de la demarcació de Lleida, entre les quals hi ha l'Escola La Valira de la Seu d'Urgell, estan duent a terme tallers sobre bioeconomia. L'objectiu és que aprenguin conceptes relacionats amb el reaprofitament dels recursos del territori, que en el cas de les comarques de Ponent i l'Alt Pirineu i Aran, són molt abundants, com per exemple els excedents forestals. Els tallers formen part de la trentena d'activitats incloses al programa de la I Setmana de la Transformació Econòmica, en què també es desenvolupen jornades a empreses i a diferents àmbits socials. Tot plegat, de forma prèvia al Congrés BIT, que es farà la setmana que ve i que convertirà Lleida en la capital de la bioeconomia durant uns dies.

El diputat de Transformació Econòmica de la Diputació de Lleida, Carles Gibert, ha explicat que l'objectiu de la Setmana és fer una acció per comarca durant dues setmanes. En el cas dels tallers a les escoles, ha destacat que molts nens ja "porten a l'ADN" nocions sobre el reciclatge i el reaprofitament de recursos naturals del territori. Amb les sessions se'ls vol explicar l'existència d'un segon sector que aprofita tots aquests excedents, la bioeconomia.

El tècnic del projecte, Joan Torrent, ha afegit que els tallers van a càrrec d'educadors ambientals que a partir d'un audiovisual expliquen els principals conceptes de la bioeconomia i quines opcions hi ha per millorar-la.

Elaboració d'un vídeo

Una part del taller consisteix en l'elaboració d'un vídeo, en el qual els estudiants han d'explicar el concepte de bioeconomia d'una manera singular. Les gravacions participaran en un concurs amb tots els centres. La intenció és que d'aquesta manera hi hagi un incentiu entre els infants per treballar el contingut.

Al llarg de tota la setmana participaran en el projecte un total d'11 escoles, però com que hi ha hagut molta demanda, durant l'octubre es continuaran fent sessions. Del Pirineu prendran part en els tallers de bioeconomia les escoles La Valira de la Seu d'Urgell, M. Immaculada de Tremp, Ridolaina de Montellà del Cadí i Sant Roc de Bossòst.

Sessions participatives

D'altra banda, també s'estan fent sessions participatives per donar a conèixer experiències d'èxit en bioeconomia de totes les comarques de Lleida. Una d'aquestes jornades participatives s'ha fet aquest dimarts a la Seu d'Urgell, al CETAP. La iniciativa es repetirà al CEI de Vielha (dijous 22) i Sort (divendres 23). També sis empreses i entitats locals faran jornades portes obertes dissabte 24 de setembre.

La Transformació Econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran és un projecte promogut per la Diputació de Lleida que compta amb suport d'altres institucions locals. Vol ser una eina per generar un nou model econòmic basat en l'economia verda, circular i digitalitzada. Es tracta d'un projecte estratègic a 8 anys vista, que compta amb un pressupost inicial en la seva primera fase (2020-2022) de 17,7 milions d'euros.

La unió institucional com a motor de la transformació

La unió institucional del projecte es materialitza en l’anomenat G-6, el grup de treball conformat per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida, la Paeria de Lleida, les cambres de Comerç de Lleida i Tàrrega i la Universitat de Lleida.

Atès que el desenvolupament de la bioeconomia és un repte en l’àmbit de Catalunya, aquesta unió institucional s’ha reforçat amb altres membres com l’IRTA, el Centre de Ciència i Tecnologia  Forestal de Catalunya, Eurecat, DACC i amb col·laboració del Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida, ACCIÓ (Agència per la Competitivitat de l’empresa), el Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya.

  • Jornada participativa de bioeconomia al CETAP
  • Taller sobre bioeconomia a alumnes de primària d'una escola de Sant Martí de Riucorb (Foto: ACN)

Mostrar formulari de contacte