Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Escola Pau Claris participa en el programa 'Esport Blanc Escolar'

L'Escola Pau Claris participa en el programa 'Esport Blanc Escolar'

Es tracta d'una prova pilot per iniciar en els esports d'hivern els joves del territori La iniciativa, inclosa en un pla estratègic del sector, inclou un total de vuit sessions d'esquí de fons, esquí alpí, snowboard i freeski
Escola Pau Claris - Esport Blanc Escolar
21/01/2015 18:08

Alumnes de l'Escola Pau Claris de la Seu d'Urgell participen aquest any en el programa 'Esport Blanc Escolar', en el marc del Pla Estratègic d'Esports d'Hivern de Catalunya. Es tracta d'una prova pilot en què hi pren part una selecció de centres educatius de nou comarques del Pirineu, per tal d'iniciar en els esports d'hivern els joves del territori.

El projecte de formació poliesportiva es duu a terme en el marc curricular de l’assignatura d’Educació Física, però amb un tractament interdisciplinari destinat a educar mitjançant l'esport a respectar, gaudir, conviure, estimar i conèixer la muntanya. El programa estableix la realització d’un total de 8 sessions anuals.

Els estudiants de 3r de primària van començar dilluns el programa a Sant Joan de l'Erm, amb l'aprenentatge de l'esquí de fons. Hi haurà noves classes l'11 de febrer i el 4 de març. El 28 de febrer els estudiants provaran l'esquí alpí a Masella, que acollirà una altra sessió el 18 de febrer. Abans, el 4 de febrer, els alumnes practicaran també a Masella l'snowboard, una disciplina que es repetirà el 25 de febrer. Per últim, s'oferirà l'11 de març la possibilitat de provar el freeski.

Cada sessió es porta a terme durant un matí a la setmana. Hi prendrà part l’alumnat dels cursos de 3r i 4t de primària (8-10 anys), de forma progressiva, de manera que tots els alumnes realitzin aquesta activitat al llarg de dos cursos escolars.

Fase experimental finalitzada

El projecte el fan possible la coordinació curricular del Departament d’Ensenyament amb els centres educatius de les nou comarques del Pirineu, l’impuls i suport econòmic de la Secretaria General de l’Esport, en col·laboració amb els consells esportius de cada comarca, i el compromís de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern per a la selecció i formació dels tècnics d’esquí i la coordinació tècnica del programa.

És important la cooperació de les corporacions locals (consells comarcals, etc.) i del Consell General d’Aran per al transport escolar, així com l’esforç de les estacions d’esquí per a facilitar a un preu reduït els forfets i el material. Les famílies també contribueixen en l'activitat només amb el pagament d'aquest material, si és que no en disposen.

Com a antecedent, cal destacar que entre el mes de març i el mes d’abril del 2014 ja es va portar a terme, a les Zones Educatives Rurals (ZER) de les comarques de l’Alt Urgell, la Cerdanya i la Val d’Aran, una fase experimental d’aquest programa que permetés posar les bases de l’inici del programa a tot el Pirineu.

Prova pilot a 9 comarques

La prova pilot del programa 'Esport Escolar Blanc' el curs 2014-15, es porta a terme entre els mesos de gener i d’abril de 2015 en una primera selecció de centres, entre els que hi ha l'Escola Pau Claris. Està previst que progressivament vagin entrant al programa totes les escoles de les 9 comarques, amb un horitzó del curs 2018-19 perquè tot l’alumnat de 3r i 4t de primària tingui la possibilitat de participar en la iniciativa.

La implantació progressiva del programa en 5 cursos respon a diverses qüestions que no es poden defugir. D’una banda, la necessitat d’una aportació econòmica pautada i de creixement progressiu, en les diverses fases d’implementació, per part de totes les parts implicades, que requereix d’una progressiva implantació tècnica, educativa i logística adequada als objectius que pretén.

I, d’una altra banda, unes mínimes garanties relatives a la disponibilitat d’un nombre suficient de tècnics qualificats i preparats per portar a terme la unitat didàctica de les tres especialitats, i a la disponibilitat suficient de material a les estacions per a una mateixa franja d’edat.

Mostrar formulari de contacte