Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'escriptora de Tremp Maria Barbal rep el Premi Trajectòria de la Setmana del Llibre en Català de Barcelona

L'escriptora de Tremp Maria Barbal rep el Premi Trajectòria de la Setmana del Llibre en Català de Barcelona

15/09/2010 09:52

Aquest dimarts vespre s'ha escenificat un dels moments més rellevants d'aquesta Setmana del Llibre en Català a Barcelona ja que l'escriptora de Tremp Maria Barbal ha rebut el Premi Trajectòria, promogut per l'Associació d'Editors en Llengua Catalana. A l'escenari Àgora del Parc de la Ciutadella, Albert Pèlach, president de la Setmana, va lliurar ahir el guardó a la novel·lista en reconeixement a la "singularitat i universalitat" de la seva obra.

Tot seguit, l'acte es va cloure amb una conversa sobre l'obra de Barbal entre la mateixa autora, la filòloga i experta en la seva obra Carme Arenas i la traductora Simona Skrabec. La nit es va amenitzar amb la narració musical d'alguns textos que l'autora havia escollit personalment, de la mà de l'actriu Isabel Rocatti i el músic Nito Figueras.

Moments abans de recollir el guardó, Barbal explicava a l'ACN que el rebia "amb satisfacció i amb reflexió" perquè significa que ja té una "càrrega" important de llibres escrits. Uns llibres, els de Barbal, que com la mateixa autora ha reconegut no es poden deslligar de la seva vida personal. Després de rebre el guardó, Barbal ha agraït haver-se pogut dedicar a un ofici que li agrada i ha donat les gràcies a tota aquella gent que l'ha acompanyada durant aquests anys.

Barbal ha afirmat que la literatura en català té una salut "excel·lent" però que malauradament li manca "visibilitat" en els llocs on precisament es parla català. L'autora ha reconegut que "hi ha lectors en català", fet al que les escoles hi han contribuït, però ha afegit que el lector "es perd una mica" en l'època de l'adolescència.

L'escriptora de Tremp va dedicar les seves primeres narracions a l'univers rural que va viure durant la seva infantesa al Pallars, afegint-li una certa mirada crítica. En són exemples 'Pedra de tartera' (1985), els reculls de contes 'La mort de Teresa' (1986) i 'Ulleres de Sol' (1994), així com les novel·les 'Mel i metzines' (1990) i 'Càmfora' (1992).

A mesura que va passar el temps, Maria Barbal va anar substituint els contextos rurals per l'urbanisme de les ciutats. En són destacables les novel·les 'Carrer Bolívia' (1999), 'Bella edat' (2003), 'País íntim' 2005) i 'Emma' (2008). La novel·lista també s'ha dedicat a la narrativa juvenil i ha escrit una obra de teatre, 'L'helicòpter' (2000).

Maria Barbal ja havia rebut altres premis com el Premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil, el Premi Joan Crexells i el Premi Literatura Catalana de la Generalitat per 'Pedra de tartera'; el Premi de la crítica de narrativa catalana, el Premi Nacional de Literatura Catalana de narrativa i el Premi de la Crítica Serra d'Or de novel·la per 'Càmfora'; el Premi Cavall Verd-Blai Bonet de narrativa per 'Carrer Bolívia', la Creu de Sant Jordi, els Premis Literaris de Girona-Prudenci Bertrana de novel·la per 'País íntim' i el Premi Jaume Fuster dels escriptors en llengua catalana per la seva trajectòria.

El Premi Trajectòria es va crear l'any 1997 i es lliura anualment a un professional vinculat al món de la cultura catalana que hagi destacat en la seva divulgació. Entre els guardonats d'altres hi ha Josep M. Espinàs, Miquel Martí i Pol, Maria-Antònia Oliver, Roser Capdevila, Emili Teixidor i Isabel Clara-Simó.

Mostrar formulari de contacte