Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'església de Santa Maria de Cap d'Aran comptarà amb una reproducció virtual de les seves pintures romàniques

L'església de Santa Maria de Cap d'Aran comptarà amb una reproducció virtual de les seves pintures romàniques

10/07/2008 14:15

El Departament de Política Territorial i Obres Públiques, el Bisbat d’Urgell, el Conselh Generau d’Aran i l’Entitat Municipal Descentralitzada de Tredòs invertiran 61.694 euros en la reproducció virtual de les pintures romàniques del S. XI i XII de l’església de Santa Maria de Cap d’Aran que van ser expoliades durant la postguerra i que ara s’exposen al Metropolitan Museum de Nova York.

Per tal de recuperar de forma virtual aquestes imatges, el conseller del DPTOP, Joaquim Nadal, ha signat avui un conveni amb el representant del Bisbat d’Urgell, Josep Maria Mauri, el síndic del Conselh Generau d’Aran, Francesc Boya i el president de l’Entitat Municipal Descentralitzada de Tredòs, Andrés Espanya.

Les imatges que ara es tornaran a projectar en aquesta església aranesa conformaven un conjunt de pintures romàniques que decoraven l’absis i el presbiteri de l’església durant els segles XI i XII. La part més important d’aquest conjunt de pintures ocupava la conca absidal de l’església i representava l’escena de la Mare de Deu en Majestat flanquejada pels arcàngels St. Gabriel i St. Miquel i l’Adoració dels Reis.

Aquestes pintures es van descobrir abans de la guerra civil i va ser durant la postguerra que van ser víctimes de l’espoli que va patir el patrimoni pictòric de la zona.

Actualment, la part més important d’aquestes pintures es troba al The Cloisters del Metropolitan Museum de Nova York, així com altres fragments del conjunt com la imatge de Sant Protasi i de Sant Pere. Altres fragments formen part de col·leccions privades.

Avui, amb la signatura d’aquest conveni les administracions i entitats signants impulsen la recuperació del patrimoni històric i cultural de la zona amb la reproducció virtual d’aquestes imatges a l’església de Santa Maria de Cap d’Aran de Tredòs d’on són originàries. A més de recuperar el patrimoni històric i pictòric d’aquesta població, aquesta iniciativa innovadora farà de Tredós un punt de gran interès turístic i cultural, que atraurà al turisme, tant de la zona com d’altres regions.

Projecció d’imatges d’alta resolució

La recuperació d’aquestes pintures romàniques centenàries a l’església de Santa Maria de Cap d’Aran, que és de titularitat d’El Bisbat d’Urgell, es farà mitjançant la projecció d’imatges d’alta resolució de les pintures originals.

Cal remarcar que la projecció de les pintures no es farà als paraments de la conca absidal d’on provenien, ja que l'espai es va ocupar amb un retaule. L'espai escollit ara per a la reproducció serà un dels laterals de la nau, tot i que més endavant es podria contemplar la possibilitat de projectar-les al seu lloc originari.

Per tal d’obtenir les imatges d’alta resolució, el Conselh Generau d’Aran contractarà a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) una sèrie d’estudis que consistiran en primer lloc en l’aixecament amb escàner làser de l’interior de l’ésglésia i la generació de plànols. Posteriorment, amb els resultats d’aquest escàner, procediran a la obtenció d’imatges d’alta resolució de les pintures originals de l’esgésia. I finalment, es faran les pertinents rectificacions geomètriques que els tècnics creguin oportunes i es redactarà el projecte executiu.

Aquest sistema innovador desenvolupat pel Centre de Política del Sòl i Valoracions de la UPC ja s’ha utilitzat anteriorment a la capella de Sant Miquel de la Seu d’Urgell on es reprodueixen pintures exposades al MNAC.

Finançament compartit

El pressupost total d’aquesta actuació és de 61.694 euros i es finançarà entre els tres ens públics que avui han subscrit aquest conveni de col·laboració. El DPTOP, a través de l’INCASÒL, aportarà 25.214 euros; el Conselh Generau d’Aran invertirà 13.514 euros i l’Entitat Municipal Descentralitzada de Tredòs aportarà 22.966 euros.

Així mateix, l’Entitat Municipal de Tredòs serà la propietària dels projectors i es farà càrrec del posterior manteniment de tota la instal·lació.

El conveni signat avui també preveu la constitució d’una comissió de seguiment integrada per cadascuna de les parts signants, que establirà l’horari i els dies en què es realitzarà la projecció de manera que es garanteixi la compatibilitat amb les celebracions litúrgiques.

Mostrar formulari de contacte