L'església de Sant Víctor de Saurí rep 1.200 visites en els primers mesos d'obertura al públic
El temple atrau aficionats a l'art contemporani després de la intervenció que hi ha fet Santi Moix. L'Ajuntament de Sort, els veïns i el Bisbat d'Urgell volen seguir portant visitants al poble, que només té 17 habitants
L'església de Sant Víctor de Saurí, al Pallars Sobirà, ha rebut unes 1.200 visites en els primers mesos d'obertura al públic. El públic ha visitat el temple atret per les pintures que hi ha fet Santi Moix, artista contemporani català establert a Nova York. La intervenció artística es va inaugurar el novembre de l'any passat però no ha estat fins aquesta primavera quan han començat les visites guiades.
El poble de Saurí, amb només disset habitants, ha vist com dia rere dia s'omplia de gent per veure les pintures de l'església. L'alcalde de Sort, Raimon Monterde, ha dit que aquesta xifra és "molt positiva" i ha explicat que amb aquesta intervenció a l'església s'ha obert "un nou nínxol de mercat" per a gent que li agrada l'art contemporani. El batlle hi ha afegit que "l'església de Saurí dona l'oportunitat de gaudir d'aquest art al Pirineu".
Ara, el Bisbat d'Urgell, els veïns de Saurí (també conegut com Seurí) i l'Ajuntament de Sort hauran de redactar un pla de futur per seguir atraient visitants. Monterde ha explicat a l'ACN que aquesta església s'ha convertit en un dinamitzador de tota la Vall d'Àssua, atès que molta de la gent que passa per l'església de Sant Víctor es queda a dinar o sopar als restaurants i hotels dels pobles veïns.
Pel que fa a la procedència dels visitants, s'ha destacat l'alt volum d'estrangers. Pel que fa a la resta, són del Pallars Sobirà mateix o bé de comarques veïnes. Raimon Monterde ha reconegut que fins ara s'ha fet poca promoció i ha dit que ara caldrà treballar aquest aspecte perquè les visites continuïn a aquest ritme i continuï sent un revulsiu pel poble i la seva gent.
Un projecte personal
L'artista Santi Moix va estat cinc anys treballant en aquest projecte. Viu i treballa a Nova York des del 1986 però va decidir implicar-se a fons en aquesta iniciativa perquè Seurí és el poble on ha estiuejat tota la vida. El projecte uneix la tradició pròpia del romànic català, identificada amb la pintura al fresc, amb una estètica contemporània i innovadora. El plantejament artístic busca "unir espiritualitat i natura" com també "reinterpretar escenes de la tradició cristiana des del prisma de la bellesa de l'entorn i del paisatge d'acord amb la seva pròpia experiència".
Tot presidint l'absis de l'altar major hi destaca una gran peça de porcellana en forma de flor. L'obra de Santi Moix conté una forta presència de la naturalesa i d'elements orgànics en equilibri entre dos mons: l'abstracte i el figuratiu, l'ingenu i el tenebrós. Però no tot són dibuixos a les parets. Moix hi inclou algun fragment de text com ara la poesia de Josep Vicenç Foix 'Els bells camins es multipliquen allà on creieu que s'acaba la carretera'. L'artista explica que Seurí "és un poble de final de carretera i quan hi arriba té la sensació que no s'acaba res sinó que comencen un munt de possibilitats''.