Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Espai Ermengol de la Seu d'Urgell inaugura l'exposició 'OPUS'

L'Espai Ermengol de la Seu d'Urgell inaugura l'exposició 'OPUS'

La mostra, vinculada al projecte 'El museu és una escola', s'obre aquest dimecres, a les set de la tarda, i es podrà visitar fins al 30 de setembre. S'hi podran veure quatre intervencions artístiques de l'artista local Maria Giró
Exposició OPUS a l'Espai Ermengol de la Seu d'Urgell
11/07/2022 18:55

L'exposició 'OPUS' s'inaugurarà aquest dimecres, 13 de juliol, a les set de la tarda, al soterrani de l’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat de la Seu d’Urgell. La mostra, que es podrà visitar fins al 30 de setembre, consta de quatre intervencions artístiques (Desconstrucció, Finestral tapiat, Maletes i Cicatrius) que volen fer reflexionar el públic visitant sobre les barreres físiques i invisibles que separen les persones.

L'espai on es podran veure les obres d'art és una construcció feta en pedra de còdols, recurs natural de l’entorn també present en les restes de la muralla baix medieval, apareguda el passat any 2021 en el jaciment arqueològic del pati de Les Monges. La proposta museística està comissionada per Anna López i Glòria Jové, i reflecteix un diàleg entre l’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat amb el projecte 'El museu és una escola', realitzat durant el curs 2021-2022 amb l’alumnat de segon curs de Secundària de l’Institut Joan Brudieu de la Seu d’Urgell.

La iniciativa es duu a terme en xarxa entre l’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat de la Seu d’Urgell; la docent de la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social de la Universitat de Lleida, Glòria Jové, i el Centre de Recursos Pedagògics de l’Alt Urgell del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. També es compta amb la col·laboració de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell. A més a més, hi pren part l’artista local Maria Giró, a través d'una subvenció per als programes municipals d’arts escèniques, música i arts visuals en l’àmbit de l’ensenyament reglat de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural (OSIC) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Giró utilitza en dues de les peces material cedit per Antoni Fernández.

Projecte 'El museu és una escola'

El projecte parteix de l’obra de l’artista uruguaià Luis Camnitzer ‘El museu és una escola’. L’artista aprèn a comunicar-se, el públic aprèn a fer connexions i pretén que en l’imaginari de les escoles, els mestres considerin els museus i els espais d’art i patrimonials com un context real d’aprenentatge. El patrimoni i l’art ha de permetre l’expansió i la construcció del coneixement conjunt, així com esdevenir eina per a la formació dels docents.

Durant el mes de juny de 2021 es va realitzar, conjuntament amb el Centre de Recursos Pedagògics de l’Alt Urgell, una convocatòria oberta als mestres, professors i educadors dels centres educatius de la ciutat i comarca amb l’objectiu de mostrar la proposta. Uns mesos més tard, al setembre, amb el professorat implicat es va viure l’espai com una experiència per tal de poder valorar les possibilitats educatives que els oferia. L’Institut Joan Brudieu va concretar el projecte “Més enllà dels murs” amb la implicació de les matèries com Ciències Socials, Visual i Plàstica, Religió, Cultura i Valors i l'Aula SIEI.

El passat mes de febrer es va dur a terme un itinerari per quatre espais com a disparador del projecte: l’Espai Ermengol, l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, el jaciment arqueològic del Pati de les Monges i els portals medievals de la muralla de la ciutat d’Urgell.

Mostrar formulari de contacte