Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Espai Ermengol ofereix l'exposició 'El clima del Pirineu i el Parc Natural del Cadí-Moixeró'

L'Espai Ermengol ofereix l'exposició 'El clima del Pirineu i el Parc Natural del Cadí-Moixeró'

La mostra, coordinada per Albert de Gràcia, ajuda a conèixer millor el medi i la meteorologia de l'espai protegit. S'ha programat activitats paral·leles com ara visites guiades i, aquest diumenge, una caminada des del Querforadat
02/10/2020 21:30

Aquest divendres s'ha inaugurat, a la tercera planta de l’Espai Ermengol de la Seu d’Urgell, l'exposició El Clima del Pirineu i el Parc Natural del Cadí-Moixeró. La mostra vol ajudar a conèixer millor les característiques meteorològiques d'aquest espai protegit de la mà d’Albert de Gràcia, director de MeteoPirineus Catalans.

A la presentació, l’alcalde de la Seu d’Urgell, Jordi Fàbrega, ha volgut subratllar que “aquesta inauguració no seria possible si no fos pel suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i el Parc Natural del Cadí-Moixeró”. També hi col·labora el Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya, amb una línia de subvencions adreçada als espais naturals de Catalunya i als hàbitats i espècies. L’alcalde urgellenc ha recalcat que, des de la Seu, la creació de dues regidories noves com la de Patrimoni Natural i Patrimoni Cultural serveixen per dur a terme projectes com aquest "precisament per posar en valor aquest gran patrimoni que la Seu d’Urgell té", a nivell cultural dins de la ciutat i a nivell natural al seu entorn. Aquesta exposició en vol ser una primera mostra.

El vicealcalde de la Seu, Francesc Viaplana, ha recordat que la sala que ocupa ara aquesta nova exposició, a la tercera planta de l’Espai Ermengol, ha acollit durant uns cinc anys una mostra dedicada als cents anys de la Cooperativa Cadí. Per això, ha expressat "l'agraïment a la Cooperativa Cadí per la seva important tasca a la Seu”. Viaplana ha recordat, però, que aquest pis "ha estat concebut per instal·lar-hi exposicions temporals, per tal que sigui una planta viva i dinàmica, perquè hi vagin passant diferents exposicions", i per això ara s'hi ofereix aquesta nova proposta, la quarta de caràcter temporal des que es va inaugurar l'Espai Ermengol l'any 2011.

De la seva part, la regidora de Patrimoni Natural, Núria Tomàs, afirma que un dels propòsits de la seva regidoria "és la divulgació, el coneixement i el respecte del nostre territori a través del seu paisatge i el nostre entorn natural, com un tresor excepcional que cal conservar i protegir per tal de garantir-ne el seu futur”. Tomàs hi ha afegit que “sense respecte és difícil gestionar un espai natural”. Alhora, l'Ajuntament vol situar l’Espai Ermengol com un recurs més d’aprenentatge per als centres educatius i com un espai de divulgació del llegat històric tant pels urgellencs com pels visitants, mitjançant un turisme sostenible i amb activitats per a tots els públics.

L’exposició

Albert de Gràcia, responsable de l'exposició, ha explicat que la mostra consta d’unes "excepcionals imatges" alternades amb 15 vídeos explicatius de diferents indrets del parc, que ajuden el visitant a aprendre sobre l’experiència climàtica d’aquest territori, a cavall de l’Alt Urgell, la Cerdanya i el Berguedà.

Mitjançant un seguit de plafons explicatius (en català i en anglès) el visitant coneixerà  els núvols i les muntanyes, les diferències entre els vessants nord i sud del Pirineu; els vents i les muntanyes; la relació de la vegetació i la fauna amb el clima; les glaceres; consells sobre què cal fer si ens sorprèn una tempesta a la muntanya, i un especial sobre allaus.

El visitant també disposa d’una guia de camp sobre el contingut de l’exposició i un fulletó-conte pel públic infantil, en el qual els minairons expliquen el clima del Pirineu i del Parc Natural del Cadí-Moixeró. A més a més, s’han editat dos pòsters relacionats amb la mostra: un, amb fotos de diferents tipologies de núvols; i un altre, amb fotos de paratges del parc natural en les quatre estacions de l’any.

Visites guiades i caminada a la Collada Josana  

L’exposició es complementa amb un parell de visites guiades, coordinades també per Albert de Gràcia, que explicarà de manera dinàmica i didàctica el contingut de la mostra per fer descobrir algun dels secrets de la zona. La primera és aquest dissabte dia 3, a les 6 de la tarda, mentre que la segona es realitzarà dijous vinent, dia 8, a 2/4 de 8 del vespre. Per participar-hi cal fer inscripció prèvia enviant un correu electrònic a info@turismeseu.com

També en el marc d’aquesta exposició, aquest diumenge dia 4 es farà una caminada a la Collada Josana, de les 10 del matí a les 2 del migdia. Els participants es trobaran a les 9 al poble del Querforadat, on s’analitzarà els trets climàtics descrits a l’exposició i es repartirà un llibret de camp sobre el tema. Per complir amb la prevenció sanitària, es formaran dos grups amb un monitor, amb un màxim de 10 persones per grup, i caldrà anar amb mascareta fins que se surti del Querforadat. 

  • Inauguració de l'exposició 'El clima del Pirineu i el Parc Natural del Cadí-Moixeró'
  • Projecció d'un dels vídeos de l'exposició sobre el clima del PN del Cadí-Moixeró

Mostrar formulari de contacte