Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Espai Ermengol renova la segona planta per explicar millor el vincle entre el formatge i la Seu d'Urgell

L'Espai Ermengol renova la segona planta per explicar millor el vincle entre el formatge i la Seu d'Urgell

La sala monogràfica incorpora l'exposició dedicada a la Cooperativa Cadí, que fins ara era al tercer pis. La mostra permanent també incorpora un nou audiovisual i actualitza el projector i la pantalla
Presentació de la renovació de l'exposició permanent sobre el formatge a l'Espai Ermengol de la Seu d'Urgell
07/03/2022 17:55

L’Espai Ermengol ha presentat les actuacions que s’han dut a terme a la segona planta del Museu de la Ciutat, dedicada al món del formatge, que han servit per renovar-la i aportar-hi nous continguts històrics. L’alcalde de la Seu d’Urgell, Francesc Viaplana, el vicealcalde, Jordi Fàbrega, i el regidor de Patrimoni Cultural, Carlos Guàrdia, han fet aquest dilluns una visita guiada a aquesta sala a càrrec de la tècnica Anna López.

Viaplana ha explicat que una de les millores és la incorporació de bona part de l’exposició de la Cooperativa Cadí, que estava ubicada a la tercera planta, i valora que “d’aquesta manera es reforça encara més que Cadí forma part de l’ADN de la Seu i comarca”. De la seva part, Fàbrega reivindica que "la Seu és capital del formatge, i ho és pels seus formatges artesans i per la Cooperativa Cadí”, i hi afegeix que amb aquesta renovació de l'exposició permanent “es vol transmetre, tant a urgellencs com a visitants, que la història del formatge i de la Cooperativa Cadí van íntimament lligades" a la història de la ciutat.

A la visita també hi han assistit el gerent de la Cooperativa Cadí, Jordi Clotet, i l'artesana de la firma urgellenca Formatges l'Abadessa, Judit Carreira, que té les seves instal·lacions en ple centre històric de la Seu.

Renovació sala dedicada al formatge 

Anna López ha detallat que la renovació s’emmarca en el desè aniversari d’aquest espai museístic, que s'ha celebrat l'any 2021. En total s’han dut a terme 5 actuacions que renoven i actualitzen aquesta sala. Carlos Guàrdia explica que "la voluntat era fer una compleció i millora d’aquesta segona planta, per així aglutinar i millorar tot el que fa referència al patrimoni formatger de la Seu i comarca en un mateix espai”. Segons Guàrdia, l'objectiu del trasllat de l'espai dedicat a Cadí és "donar més importància i més notorietat a tot el món formatger”.

D’aquesta manera, ara la tercera planta podrà acollir de manera itinerant més projectes museístics que generaran més dinamisme, a través d’activitats al voltant de les mateixes exposicions com ara xerrades, tallers, visites guiades, entre d’altres. 

Les 5 actuacions han estat:   

  • Col·locació de 4 noves banderoles de 4 formatgeries artesanes de la comarca que fins ara no hi figuraven: Cal Majuba, L'Oliva, L'Abadessa i La Reula. 
  • Col·locació d'una cartel·la i una peanya a la darrera lletera de l'edició d'aquell any de la Fira de Sant Ermengol. 
  • Creació d'un nou audiovisual amb la locució de la Marta Pujantell, directora de Ràdio Seu, en català nord-occidental i amb la incorporació de llengua de signes en català, amb la col·laboració de dues expertes en accessibilitat. A més, aquest audiovisual està subtitulat en 4 idiomes. Aquest audiovisual ha estat realitzat per l’empresa de producció audiovisual Qucut
  • Canvi de projector
  • Canvi de pantalla. 

La revisió de continguts d’aquesta sala expositiva ha anat a càrrec de l’historiador Carles Gascón i de la mateixa Cooperativa Cadí. A més a més, l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell ha cedit imatges que s’han incorporat en el nou audiovisual dedicat al formatge. També s'ha rebut la col·laboració de l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu. Els treballs han anat a càrrec de l’empresa Quaderna per un import de 9.994 euros. 

 

Mostrar formulari de contacte