Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Espai Museum de Cal Soldat s'incorpora a la Xarxa de Museus de l'Alt Pirineu i Aran

L'Espai Museum de Cal Soldat s'incorpora a la Xarxa de Museus de l'Alt Pirineu i Aran

Es tracta del primer espai museístic integrat en una casa rural que entra a l’entitat, que dona suport i promociona els equipaments culturals del territori
Espai Museum de Cal Soldat (Foto: Espai Museum de Cal Soldat)
08/07/2022 12:40

L’Espai Museum de Cal Soldat ha passat a integrar-se a la Xarxa de Museus i Equipaments Patrimonials de l’Alt Pirineu i Aran, entitat adreçada a donar suport i promocionar els equipaments culturals del territori. El conjunt rural està situat en el municipi de Castell de Mur (el Pallars Jussà) i el conformen una sèrie de cases rehabilitades amb més de dos segles d’història a l’antic poble de Collmorter.

L’Espai Museum acull una àmplia col·lecció de més de 400 peces de caràcter etnogràfic. Jordi Abella, impulsor i membre de la Xarxa de Museus del Pirineu, considera que l'equipament és "un bon exemple de gestió de turisme rural compromesa amb la conservació del nostre patrimoni cultural" i incideix en el fet singular que es tracta del primer espai museístic integrat en una casa rural que entra a la xarxa cultural.

De la seva banda, Rosa María Gili i Alejandro Rivera, propietaris de Cal Soldat, expliquen que el museu s'ha creat amb tres finalitats: posar a l’abast dels visitants una col·lecció d’objectes curiosos i, en molts casos, singulars; preservar la memòria i la història de les gents que van viure al lloc, i oferir un al·licient extra per fer una estada al conjunt rural. 

400 peces de caràcter etnogràfic

Entre els 400 elements que es poden veure hi ha estris agrícoles i d’ús quotidià, mobles, peces de roba, màquines i objectes de tots tipus trobats majoritàriament a Cal Soldat, amb alguna incorporació procedent del Pallars Jussà. Els continguts s’exposen en 6 espais “temàtics” que es distribueixen en diferents sales del que és l’edifici principal del conjunt (la Biblioteca i els seus Secrets, l’Espai d’Eines, l’Oratori, la Saleta de les Claus, el Celler i el Forn). La visita al museu es complementa amb una degustació optativa  de vins del país i amb l’exhibició d’un audiovisual que explica la història del conjunt rural.

La Xarxa de Museus i Equipaments Patrimonials de l’Alt Pirineu i Aran integra més d’una trentena de museus i equipaments (centres d’interpretació, jaciments, pous de gel, antigues fàbriques i altres construccions de turisme industrial) de l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, la Cerdanya, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, el Solsonès i la Val d’Aran.

Mostrar formulari de contacte