L'Esquerra Independentista de l'Alt Urgell anima a la mobilització en la commemoració del seu 20è aniversari
El col·lectiu fa un balanç positiu d'aquestes dues dècades, tot i que creuen que persisteixen alguns dels problemes pels quals van encetar l'organització. La celebració s'ha dut a terme aquest cap de setmana passat
El moviment d'Esquerra Independentista de l'Alt Urgell ha fet una crida a la mobilització i a l'"organització popular" tot aprofitant la commemoració del seu 20è aniversari. La celebració s'ha dut a terme aquest cap de setmana amb un conjunt d'activitats a l'Ateneu Alt Urgell.
La jornada es va encetar amb una conferència sobre la història del col·lectiu, tant a la comarca com al conjunt dels Països Catalans, a càrrec de Pau Lozano i Joan Teran, militants d'Endavant i de la CUP, dues de les organitzacions que en formen part. Lozano ha recordat com la creació d'entitats d'aquest àmbit a la Seu i la comarca va ser inicialment "de caràcter intuïtiu, perquè es detectava una pressió a nivell institucional, de gènere o d'agressions al territori", i en aquell moment van veure "imprescindible organitzar-se per fer-hi front". I enllaçant amb el present, creu que "aquest és també el motiu que encara ens manté aquí", perquè considera que "aquest sistema d'agressions i opressions es manté". Tot i això, valora que en aquests anys han pogut anar entenent millor "com funcionen el sistema capitalista, l'Estat espanyol i el patriarcat" per mirar de respondre-hi en cada moment des de les seves conviccions, que tenen com a eixos principals la independència dels Països Catalans, el socialisme, el feminisme i l'ecologisme.
Dins aquesta evolució, Pau Lozano creu que amb els anys l'organització ha anat reforçant-se i consolidant-se, després que va arrencar amb moviments juvenils perquè en el moment que es va crear la gran majoria dels impulsors eren gent molt jove. Lozano creu que estan "en un prou bon moment de forma, malgrat que ara, després de l'1 d'octubre, s'està en un cicle de baixa mobilització social i de reflux de moviments populistes". Per això, considera que era important fer aquesta commemoració "per posar en valor tota la feina que s'ha fet".
A nivell més general, el també exportaveu de la CUP a l'Ajuntament de la Seu creu que la història de l'EI a l'Alt Urgell "és una expressió més del conflicte i la història de desenes de barris i pobles dels Països Catalans" i, en aquest sentit, creu que malgrat la baixa mobilització actual cal seguir treballant per quan els sorgeixi l'oportunitat de tornar-se a mobilitzar de manera massiva. En tot cas, Lozano creu que el col·lectiu ha de reflexionar sobre per què no han avançat més i per què ara "s'està tancant un cicle de ruptura". En aquest sentit, assegura que aquesta reflexió ja l'estan fent mitjançant debats interns per planificar el futur tant de la CUP com de la resta d'organitzacions que en formen part.
A més de la xerrada inaugural, la jornada va incloure música tradicional i ball folk a càrrec del grup pirinenc Magari, un dinar popular, una festa infantil, un concert del grup de punk-rock Burnincat i una sessió de música a càrrec de PD Dupont i Dupont.