Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'estació d'esquí de Tavascan obre un recorregut per a persones amb necessitats especials

L'estació d'esquí de Tavascan obre un recorregut per a persones amb necessitats especials

La instal.lació pirinenca es converteix en la primera de l'Estat espanyol en tirar endavant aquesta iniciativa, impulsada per Anna Vives i Eduard Jornet

10/02/2015 13:41

L'estació d'esquí de Tavascan, ubicada al Pallars Sobirà, ha inaugurat aquest dissabte el primer Circuit Inclusiu de neu '' Sumant Capacitats''. D'aquesta manera, la instal.lació es converteix en la primera de l'Estat espanyol que té un recorregut per a persones amb diferents capacitats intel·lectuals i físiques.

L'objectiu de la iniciativa és  habilitar circuits adaptats per tal que siguin accessibles a tothom. Aquest projecte vol ajudar a millorar la qualitat de vida i fomentar la pràctica de l'esport entre les persones amb més dificultats. El projecte l'impulsen Anna Vives i Eduard Jornet, amb l'apadrinament dels esportistes Kilian Jornet i Núria Picas.

Els recorreguts, aptes per a persones cegues, persones sordes, amb dificultats de mobilitat o dificultats intel·lectuals i mentals, insten a l'esperit de superació. Els usuaris hi trobaran plafons informatius que els orientaran sobre les disciplines esportives, la dificultat i la distància.

Cinc circuits

El director tècnic dels circuits ''Sumant Capacitats'' de neu, Eduard Jornet, ha explicat a l'ACN que de moment s'ha senyalitzat cinc recorreguts; dos per recórrer amb raquetes de neu i tres per realitzar amb esquís de fons. El circuit més curt té 350 metres i el més llarg, 2,4 quilòmetres. El desnivell màxim és de +/- 182 metres.

A l'entrada de l'estació d'esquí s'explica el projecte i el circuit ''Sumant Capacitats'', que s'integra al mapa amb la resta de pistes de l'estació. Aquest rètol està escrit amb Braille per a les persones cegues. Com activitats complementàries, els usuaris podran realitzar tallers, com ara la construcció d'un iglú.

Estrena de la proposta

Per estrenar els circuits, Anna Vives, creadora de la seva pròpia tipografia, i diversos nois de l'Associació Down Lleida i de l'Associació Alba de Tàrrega, van fer dissabte una excursió amb raquetes. Molts era la primera vegada que tenien contacte amb una estació d'esquí i amb unes raquetes de neu. Els joves van quedar molt contents i asseguren que repetiran l'experiència.

D'altra banda, persones amb mobilitat reduïda i ja experts en la pràctica de l'esquí van deixar provar a altres persones la cadira adaptada per esquiar i la valoració va ser molt positiva.

L'alcalde de Lladorre, Salvador Tomàs, indica que amb iniciatives com aquesta es pot apropar la neu i la pràctica de l'esquí a tothom. La voluntat de l'estació d'esquí de Tavascan és poder adaptar aquests circuits també a la resta de l'any i no solament a la temporada d'esquí. La proposta, que impulsa la Fundació Itinerarium, compta amb el suport de la Diputació de Lleida i el Parc Natural de l'Alt Pirineu.

Mostrar formulari de contacte