Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'estació d'esquí de Tavascan acull un curs de rescat de víctimes d'allaus

L'estació d'esquí de Tavascan acull un curs de rescat de víctimes d'allaus

Membres dels GRAE han col·laborat en la formació dels alumnes del cicle de Tècnic Superior en Alta Muntanya de l'INS de la Pobla de Segur
Curs de rescat de muntanya a Tavascan (Foto: ACN)
21/01/2016 11:40

L'estació d'alta muntanya de Tavascan, al Pallars Sobirà, ha acollit aquest dimarts un curs formatiu de rescat de víctimes d'allaus. La formació l'han rebuda els alumnes del cicle de Tècnic Superior en Alta Muntanya de l'Institut de la Pobla de Segur i s'ha realitzat al cap d'arves de l'estació. Membres del Grup Actuacions Especials (GRAE) del cos de Bombers de la Generalitat hi han col·laborat, explicant als futurs guies aspectes com la seguretat en alta muntanya i com actuar en cas de desencadenar-se una allau.

Joan Borràs, sergent dels GRAE, ha explicat a l'ACN que la tasca dels guies d'alta muntanya és molt important, ja que poden ser col·laboradors avançats d'un accident. Abans de sortir a la muntanya és important disposar d'informació sobre la neu, la predicció meteorològica i el risc d'allaus, a més de fer una valoració prèvia de l'itinerari i planificar bé la ruta. Així mateix, els cossos de seguretat recomanen anar ben equipats i portar el kit elemental que s'utilitza en cas d'una allau: arva, pala i sonda.

Pràctiques de recerca de víctimes

L'objectiu de la formació ha estat entendre la relació entre el mantell nival i el perill d'allaus i aprendre les tècniques bàsiques de rescat. Marc Tomàs, director de l'estació de Tavascan, remarca que a la zona es disposa d'un camp d'arves. Aquest espai està destinat a l'aprenentatge dels protocols de recerca amb dispositius DVA (Detectors de Víctimes d'Allaus), útil per a les persones que volen introduir-se en el món dels esports de muntanya o que necessiten perfeccionar els seus coneixements.

El camp d'arves de l'estació d'esquí de Tavascan està situat a la cota 2.250 m de l'estació, compta amb una zona abalisada i té unes dimensions aproximades de 70x50 metres. Dins d'aquest espai hi ha dispositius en emissió enterrats de forma permanent, els quals s'han de trobar gràcies als DVA. Després, mitjançant la sonda, s'ha de localitzar el dispositiu i així poder controlar el temps que ha calgut per a trobar-lo.

Mostrar formulari de contacte