Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'estiueig i les segones residències, protagonistes de la revista Cadí-Pedraforca

L'estiueig i les segones residències, protagonistes de la revista Cadí-Pedraforca

La publicació semestral també dedica una entrevista a l'escriptor alturgellenc Josep Espunyes El nou dossier es presentarà a Peramola el pròxim 4 de juny i a Bolvir el dia 5

Cadí-Pedraforca
Cadí-Pedraforca
27/05/2010 09:50

L’arribada dels primers estiuejants, els hotels i les fondes que van visitar i les cases que es van construir són els temes que tracta el dossier del número vuit de la revista Cadí-Pedraforca. En aquest monogràfic s’explica la moda que es va iniciar al segle XIX de sortir de les ciutats als estius. Les famílies més benestants, sobretot de Barcelona, però també de Terrassa, de Sabadell o de Mataró, buscaven respirar aire pur i gaudir de la bellesa de la natura fora del brogit i dels fums que acompanyaven la revolució industrial. Les comarques de l’Alt Urgell, el Berguedà i la Cerdanya van ser importants receptores d’estiuejants.

Burgesos i empresaris adinerats com Cambó o Macià Bonaplata, van ser-ne capdavanters i alguns ja van construir el que avui coneixem com a segones residències. En aquells anys també la gent de la cultura com Picasso, Oller o Granados, van fer estades de repòs i inspiració a redós del Cadí o del Pedraforca.

La publicació Cadí-Pedraforca també dedica una entrevista a Josep Espunyes, poeta, escriptor i lingüista de Peramola. A més, el lector també hi trobarà un reportatge on s’explica l’èxit d’uns pagesos que exporten porcs seleccionats arreu del món, els Torrentó de Viver i Serrateix. En un altre ordre, Cadí-Pedraforca recull articles específics sobre fauna, cuina, flora, història, herbes i remeis o etnologia.

Per donar a conèixer la nova publicació de Cadí-Pedraforca es faran presentacions a Peramola i a la Torre del Remei de Bolvir els dies 4 i 5 de juny. A Peramola l’acte s’ha organitzat el divendres, dia 4, a les 8 del vespre, i hi prendran part, Marcel Fité i Josep Espunyes. A la Torre del Remei de Bolvir la presentació serà el dia 5 a les 6 de la tarda, amb la presència de Màrius Carol.

Precisament en aquest número hi col•labora Carol, a més d’una quarantena de persones, entre els quals hi ha Rafael Vallbona, Marcel Fité, Benigne Rafart, Jordi Pasques, Albert Vilaró, Marc Martínez, Roser Porta, Pilar Màrquez, Enric Quílez, Pere Pujol, Caterina Solé, Joan Muntaner, Jordi Dalmau, Manel Figuera, Tony Lara, Carles Gascón, Guillem Lluch, Toni Mata, Queralt Solé, Lluís Obiols, Carles Dalmau, Xavier Llongueras, Emili Giménez o Dolors Tubau, entre altres.

Els continguts de la revista tenen la pretensió de recuperar i, sobretot, de recordar les formes de viure, de treballar, de gaudir o de relacionar-se de la gent de l’àmbit del Cadí i del Pedraforca. La publicació, que s’edita semestralment, ja es pot trobar a les llibreries i quioscos de les comarques de l’Alt Urgell, el Berguedà, la Cerdanya i en punts seleccionats de Barcelona, Girona, Lleida, Manresa, Tarragona, Vilanova i la Geltrú o Vic. Una part dels continguts de la revista també es poden consultar a la pàgina: http://www.cadipedraforca.cat

Mostrar formulari de contacte