L'exposició commemorativa del pantà d'Oliana arriba a la Seu
La mostra ja ha fet parada a Oliana, Organyà, Coll de Nargó, Peramola i Fígols Catorze plafons repassen la construcció, inauguració i funcionament de la presa i de la central hidroelèctrica
El Consell Comarcal de l’Alt Urgell acollirà des d'aquest dijous i fins al 15 de maig l’exposició itinerant “Fem memòria del pantà”, que commemora el 50è aniversari de la construcció del pantà d’Oliana. La mostra es va inaugurar oficialment el passat 1 de novembre de 2009 a la vila d’Oliana, en el context de la Fira de Tots Sants i ha estat itinerant pels municipis de la comarca afectats en el seu moment per la construcció d’aquesta infraestructura: Organyà, Coll de Nargó, Peramola i Fígols.
Unes 3.000 persones han visitat l’exposició, que ha estat tema de portada i objecte d’un ampli reportatge per part de la revista Enginyers, del Col•legi Oficial d’Enginyers Industrials de Catalunya.
La mostra consta de catorze plafons que tracten diversos aspectes de la construcció i el funcionament de la presa i de la central hidroelèctrica d’Oliana, així com les incidències viscudes en el decurs de la seva construcció i la seva inauguració oficial, la qual fou realitzada pel general Franco el 30 de juny de 1959, en una de les seves escasses visites oficials al Pirineu català.
Així mateix, l’exposició es complementa amb un audiovisual de quinze minuts de durada, produït per REC, Produccions Audiovisuals del Pirineu, en el qual hi figuren diverses entrevistes a persones que van participar directament en la construcció i imatges històriques del pantà, en què destaquen les imatges del No-Do de la inauguració del pantà, cedides per la Filmoteca Española.
En la producció de l’exposició, coordinada des del Consorci Ruta dels Oficis d’Ahir, han participat els ajuntaments de la ribera del pantà: Coll de Nargó, Fígols i Alinyà, Oliana, Organyà i Peramola, així com el Consell Comarcal de l’Alt Urgell. Han col•laborat, així mateix, nombroses entitats relacionades amb aquesta gran infrastructura, entre els quals cal destacar la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, la Comunitat de Regants dels Canals d’Urgell, l’empresa Endesa Generación i l’Agència Catalana de l’Aigua, i també l’Institut per al Desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran, la Diputació de Lleida i l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, en una de les seves primeres accions de difusió de la història comarcal. D’altra banda, prop d’una cinquantena de persones han aportat material fotogràfic, que es quantifica en diversos centenars de fotografies, i també informació sobre la seva experiència al voltant del pantà.
L’exposició es podrà visitar al llarg de tot el mes a la planta baixa del Consell Comarcal de l’Alt Urgell. Al mes de juliol, continuant amb la seva itinerància, l’exposició serà acollida al Museu de les Trementinaires de Tuixent i, ja al mes de setembre, a l’Espai Cultural dels Canals d’Urgell, a Mollerussa.