Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'exposició 'Segre endins' recupera el record dels pobles negats per l'embassament de Rialb

L'exposició 'Segre endins' recupera el record dels pobles negats per l'embassament de Rialb

La mostra rememora les protestes contra el projecte i com el pantà va afectar el llegat històric i la vida social de la zona. S'ha inaugurat a Bassella i els propers mesos també s'instal·larà a la Baronia de Rialb, Oliana, Peramola, Ponts i Tiurana
17/12/2019 19:00

Una exposició recordarà al llarg de tot un any els pobles que van ser negats per l'aigua a causa de la construcció del pantà de Rialb, l'últim megaembassament que s'ha construït a l'Estat. La mostra, que commemora els 20 anys de la construcció de la presa i de l'expulsió definitiva de les famílies que vivien en aquests terrenys, s'ha inaugurat aquest divendres passat al local social La Barquera de Mirambell, a Bassella.

La retrospectiva, titulada 'Segre endins' i impulsada pel Consorci Segre Rialb, vol "difondre el record de tot allò que quedà inundats pel pantà de Rialb, de les formes de vida d'unes terres del Segre Mitjà que van desaparèixer en nom del progrés". També s'hi explica el procés de construcció i les reaccions i protestes, que van constituir un dels principals focus de mobilització cívica a tota la demarcació de Lleida des de l'inici de la Transició. Amb aquests elements es vol "dibuixar el perfil de tot allò que han estat aquestes terres del Segre Mitjà al llarg del darrer mig segle".

La inauguració va ser presidida per M. Àngels Blasco, directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat. Blasco considera que era necessari "tenir documentada tota aquesta vida que hi ha hagut als pobles que van quedar negats, i parlar no només de les pedres i de la part material sinó també tota la vida i les tradicions que hi havia, i com el pantà ha acabat afectant la vida comunitària de les persones que hi vivien i de les que han viscut a la zona ara que aquells pobles ja no existeixen".

Per això, la directora general conclou que l'exposició mostra sobretot "vivències de les persones que ens han precedit o de famílies que van patir aquest abandonament forçat, i per tant hi ha molta emoció i moltes vides trencades que es van haver de reconstruir". Tot i el rebuig del territori, la presa va ser inaugurada finalment el 14 de febrer de l'any 2000.

Al llarg dels propers dotze mesos, fins al desembre de 2020, l'exposició itinerant es podrà veure a tots els municipis de l'entorn del pantà, a cavall de l'Alt Urgell i la Noguera. Després de Bassella, també s'instal·larà a la Baronia de Rialb, Oliana, Peramola, Ponts i Tiurana.

  • Inauguració de l'exposició 'Segre endins', a Mirambell
  • Fotografia de les protestes contra el pantà de Rialb, a l'exposició 'Segre endins'
  • Sèrie d'imatges que mostren com el poble de Tiurana va quedar negat per l'aigua

Mostrar formulari de contacte