Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'exposició 'Segre endins', sobre els vint anys de l'embassament de Rialb, arriba a la Seu d'Urgell

L'exposició 'Segre endins', sobre els vint anys de l'embassament de Rialb, arriba a la Seu d'Urgell

La mostra es pot visitar fins al 30 de novembre a l'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell, que hi va col·laborar en la preparació. S'hi explica com era la vida als pobles afectats abans de la presa, els moviments d'oposició que es van organitzar i les conseqüències que ha tingut pels municipis de la zona
01/10/2021 13:55

L'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell acollirà des d'aquest divendres, 1 d’octubre, i fins al 30 de novembre l’exposició itinerant “Segre endins”, que recupera el record dels pobles de l'Alt Urgell i de la Noguera que van quedar negats per les aigües de l’embassament de Rialb.

La mostra explica, mitjançant imatges retrospectives, com era la vida en aquests nuclis abans de la seva desaparició i recorda els diversos moviments socials i polítics que es van crear per oposar-se al projecte, a més de les conseqüències que va tenir la imposició del pantà sobre el llegat històric i patrimonial.

L'activitat es va estrenar tot coincidint amb el 20è aniversari de la inauguració de la presa, que va coincidir amb l'expulsió definitiva de les famílies que vivien en els terrenys que des de llavors estan sota les profunditats del pantà. La primera parada de l'exposició, el desembre de 2019, va ser al local social 'La Barquera de Mirambell', a Bassella, un dels municipis que va patir més les conseqüències d'aquesta megainfraestructura. Fins ara, la mostra també s'ha pogut veure a d'altres poblacions de la zona, com són la Baronia de Rialb, Oliana, Peramola, Ponts i Tiurana.

L’exposició ha estat impulsada pel Consorci Segre Rialb i ha comptat amb la col·laboració d’un important nombre d’institucions, entre les que hi els ajuntaments afectats per l’embassament. També s'hi han implicat els consells i arxius comarcals de l’Alt Urgell i de la Noguera, entre d'altres. En el cas particular de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, hi ha participat amb la cessió d’una part rellevant de la documentació, especialment la procedent dels fons particulars dels olianesos Marcel Ribera i Enric Esteve, que documentaren d’una forma extraordinària i minuciosa, en diferents suports i formats (vídeo, pel·lícules de Super-8 o fotografies) la vida quotidiana dels pobles abans de la inauguració del pantà, a més dels últims moments de la seva existència.

L’acte d’inauguració de l'exposició a la Seu ha estat presidit per Gemma Orrit, presidenta del Consorci; Josefina Lladós, presidenta del Consell Comarcal de l’Alt Urgell; Carles Gascón, tècnic de patrimoni del Consell Comarcal de l’Alt Urgell i Julio Quílez Mata, director de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell. L'horari de visita és de dilluns a divendres, de les 8 del matí a les 3 de la tarda.

  • Inauguració de l'exposició 'Segre endins' a l'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell
  • Imatges de les protestes contra la construcció del pantà de Rialb, a la dècada de 1990