L'herència de les Trementinaires es dóna a conèixer a les comarques de Girona
L'herència de les trementinaires a la vall de la Vansa i Tuixent es dóna a conèixer a les comarques gironines. El Museu de l'Empordà acollirà, el dia 1 de juny a les 8 del vespre, una conferència etnogràfica sobre què van suposar per a la zona, a càrrec de Joan Frigolé, catedràtic d'Antropologia Social de la Universitat de Barcelona.
En l'acte, es destacarà que "les trementinaires eren dones de la Vall de la Vansa, al Pirineu que, al davant d’una situació de crisi económica familiar, es vàren posar a viatjar per Catalunya venent trementina, la resina dels pins, i també herbes medicinals de muntanya". També s'assenyala que "éren part integrant d’una cultura tradicional d’herbes I remeis naturals per la gent i el bestiar" i que "el seu treball, de tardor i d’hivern va ser crucial per l’economia de la Vall en un moment de crisi i va facilitar la transició d’una economia autosuficient i arcaica a l’economia de mercat".
La Sofia d’Ossera, la darrera trementinaire, va fer el seu últim viatge l’any 1983. Cap a la fi del segle XX la figura de les trementinaires fou recuperada I convertida en un bé patrimonal I en símbol d’una identitat local amb la creació del Museu de les Trementinaires de Tuixent.
En la mateixa línia, una de les principals difusores a Girona del llegat de les trementinaires, Carme Bosch, oferirà els dies 16 i 17 de juny, a la Nau Côclea, un taller de remeis tradicionals i sobre el treball de les trementinaires al llarg de l'any. Bosch ha estat distingida enguany amb el Premi Trementinaire a la festa celebrada el cap de setmana passat a la Vall de la Vansa i Tuixent.