Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Hospital Arnau de Vilanova modernitza el servei de Diagnòstic per la Imatge i Medicina Nuclear

L'Hospital Arnau de Vilanova modernitza el servei de Diagnòstic per la Imatge i Medicina Nuclear

Des del centre mèdic lleidatà destaquen que l'adaptació evitarà uns 2.000 desplaçaments anuals a Barcelona. La prova PET-TC permet fer diagnòstics més precisos
Aparell de PET-TC a l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida (HUAV)
27/12/2022 18:30

L'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida ha iniciat els treballs per adaptar i modernitzar el servei de Diagnòstic per la Imatge i Medicina Nuclear. Les obres s'allargaran nou mesos i serviran per instal·lar nous aparells de ressonància magnètica i un PET-TC, un aparell utilitzat per al diagnòstic i seguiment de malalties oncològiques, neurològiques i cardiovasculars. Amb aquest equip de diagnòstic, segons el centre hospitalari, es podrà fer a Lleida proves que fins ara s'havien d'anar a fer a Barcelona.

Tot i que per a molts pacients del Pirineu la millora serà força relativa, perquè l'assignació de proves a qualsevol de les dues ciutats els suposa igualment haver de fer un llarg desplaçament (en el cas de la Seu d'Urgell, 130 i 180 km respectivament), des de l'Arnau de Vilanova presenten com a positiu el fet d'"evitar el desplaçament d'uns 2.000 pacients l'any a hospitals de Barcelona i apropar la tecnologia al territori, millorant l'accessibilitat i la qualitat de vida dels pacients". Ho ha dit el doctor Leandre Fernández, director clínic territorial de Diagnòstic per la Imatge i Medicina Nuclear de l'ICS per a Lleida, Alt Pirineu i Aran. Fernández, que també és director de Gestió de Serveis Sanitaris, explica s'ampliarà i s'adequarà el servei "per dimensionar els espais i fer-los més eficients i accessibles". Tot plegat, assegura, posarà l'Arnau de Vilanova "al nivell dels grans hospitals de Catalunya".

La prova PET-TC combina les imatges de tomografia per emissió de positrons (PET) amb la tomografia computada (TC). Això permet obtenir informació més precisa i un diagnòstic més exacte, atès que l'exploració per PET mesura funcions importants del cos, com ara el metabolisme, i les imatges de la TC proporcionen una excel·lent informació anatòmica. Actualment, l'Arnau de Vilanova disposa d'un PET-TC en una unitat mòbil que, de manera provisional, està ubicada en un annex a l'Espai Hospitalari Polivalent fins que no es faci la instal·lació definitiva a l'interior de l'HUAV, prevista per al setembre de 2023.

A banda d'això, les obres del servei de Diagnòstic per la Imatge també serviran per instal·lar una ressonància magnètica (RM 3T) que permetrà la realització d'un major nombre d'exploracions complexes, tant de pacients ingressats com d'ambulatoris. Actualment, és una de les proves amb més llista d'espera. D'altra banda, s'instal·laran un nou SPECT/TC i un TC d'alta gamma per "augmentar el catàleg de prestacions, minimitzant el desplaçament de pacients fora de Lleida", segons insisteixen des del centre mèdic.

Actualment, la principal cartera de serveis en aquest àmbit està formada per les radiografies simples i de contrast; mamografies; intervencionisme de mama; tomografia computada; ressonància magnètica, ecografies; medicina nuclear i radiografia intervencionista vascular. L'any 2021, el servei va atendre 280.800 visites, repartides entre els hospitals Arnau de Vilanova, Santa Maria, Hospital Comarcal del Pallars i centres d'Atenció Primària, on en alguns casos també es fan radiografies convencionals.

Mostrar formulari de contacte