L'Hospital de Cerdanya comença a dur a terme tractaments de quimioteràpia endovenosa
Manel Balcells ha anunciat que és previst que enguany també ofereixi aquest servei el centre mèdic del Pallars, a Tremp. La mesura vol ajudar a evitar desplaçaments a fora de l'Alt Pirineu
L'Hospital de Cerdanya ha començat a dur a terme aquesta setmana tractaments de quimioteràpia endovenosa. De la seva part, l'Hospital Comarcal del Pallars també podrà començar a fer-los aquest mateix any 2023. Així ho ha anunciat el conseller de Salut, Manel Balcells, en la visita que ha fet aquest divendres tant a Puigcerdà com posteriorment a la Seu d'Urgell, on ha anunciat que a en un termini màxim de dos anys la Generalitat començarà les obres del futur Hospital Comarcal de l'Alt Urgell.
Balcells ha presidit la reunió ordinària del Consell d'Administració de l'Hospital de Cerdanya, juntament amb el director de l'Agència Regional de Salut de la Regió Occitània, Didier Jaffre, i l'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira. En aquesta reunió, precisament, Jaffre ha traspassat al conseller del Govern català la presidència rotatòria del centre mèdic cerdà, que dóna servei tant a l'Alta i la Baixa Cerdanya com al Capcir.
L'impuls dels tractaments oncològics a hospitals de l'Alt Pirineu i Aran ha de permetre evitarà llargs desplaçaments d'aquests pacients des de les respectives comarques. En el cas de la Cerdanya, el centre de referència que tenen actualment per a aquesta finalitat és l'Althaia de Manresa; i per als del Pallars, tal com passa també amb l'Alt Urgell, és l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida. Pel que fa al Pallars, Balcells ha quantificat entre 400 i 500 els tractaments anuals que es podran realitzar.
Des de l'Hospital de Cerdanya, aquest divendres mateix han explicat que "aquesta ampliació de serveis s'ha estat treballant durant mesos, perquè ha calgut, entre d'altres coses, dotar la farmàcia del centre d'una sala blanca per preparar les medicacions i formar els professionals de l'Hospital de Dia en la seva dispensació". El tractament de quimioteràpia, subratllen, "estalviarà als pacients afectats per tumors sòlids haver de desplaçar-se a Berga o a Manresa".
La prestació, en el cas de la capital cerdana, es podrà oferir "gràcies a la seva col·laboració amb Althaia, que ja facilita regularment un especialista en oncologia mèdica per fer el diagnòstic i seguiment de pacients oncològics a Puigcerdà". La quimioteràpia endovenosa se centrarà, de moment, en pacients amb cobertura sanitària del CatSalut. D'aquests, tres ja han iniciat el tractament aquesta setmana mateix, "amb un alt nivell de satisfacció tant per part dels pacients com dels professionals", expliquen.
Des del centre transfronterer hi han afegit que ja han començat els treballs de coordinació i revisió dels protocols corresponents amb l'Hospital de Perpinyà, de cara a poder oferir el mateix servei als usuaris del sistema sanitari francès.
Pel que fa a l'Hospital del Pallars, tal com ja s'ha fet a Puigcerdà, abans de poder començar a oferir el servei hauran de dotar-se d'una farmàcia hospitalària. El conseller Balcells confia que durant el tercer trimestre d'aquest any ja sigui una realitat aquest servei.
Aquest anunci arriba després que ara fa tot just una setmana els alcaldes del Pallars Jussà van fer aquesta petició en el transcurs d'un Consell d'Alcaldes. Una demanda que el conseller Balcells ha trobat justificada, perquè entén que serà "una millora molt important" per tota la ciutadania que té aquesta necessitat.