Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Hospital de Cerdanya vol estendre el model transfronterer al servei d'urgències

L'Hospital de Cerdanya vol estendre el model transfronterer al servei d'urgències

El centre mèdic té la base tant del SEM com del SAMU nord-català, però actualment encara tenen limitacions per moure's per ambdues bandes de la vall. L'objectiu és que treballin coordinadament i que això serveixi de model als Pirineus

Vehicles del SEM i del SAMU, a la base conjunta de l'Hospital de Cerdanya (Foto: ACN)
Vehicles del SEM i del SAMU, a la base conjunta de l'Hospital de Cerdanya (Foto: ACN)
13/11/2018 12:50

L'Hospital de Cerdanya pretén fer arribar el seu caràcter transfronterer a l'àmbit de les urgències que es produeixen dins la seva regió d'influència però que s'atenen fora de les seves dependències. Ara per ara, i tret de casos molt concrets, els serveis d'emergències només poden actuar a la banda administrativa de la comarca que els correspon, malgrat que dins l'equipament hi ha instal·lada tant la base del SEM català com la del SAMU francès, concretament el de l'administració de Catalunya Nord.

L'objectiu és que totes dues puguin començar a treballar de forma coordinada en el període màxim d'un any com a prova pilot, la qual està prevista en el marc d'un projecte europeu d'abast pirinenc. A banda de Catalunya i Occitània, també hi participen l'Aragó, Navarra, el País Basc, Andorra i la regió de Nova Aquitània (que inclou el País Basc Nord); territoris on, posteriorment, es preveu estendre aquesta iniciativa.

El director general de l'Hospital de Cerdanya, Francesc Bonet, ha explicat a l'ACN que un punt a favor és l'orografia de la comarca que, a diferència d'altres zones de frontera, facilita el pas d'una banda a l'altra, tenint en compte que, amb el Tractat dels Pirineus, França i Espanya van partir la Cerdanya per la meitat.

Per tal de poder tirar endavant el projecte, Bonet ha explicat que cal tenir en compte diversos aspectes, com ara qui ha de decidir com i quan s'activen les unitats que hi ha disponibles en aquesta àrea i quins requisits han de complir els professionals de la salut que s'hi desplacin. En aquest darrer cas, el director de l'Hospital de Cerdanya ha afirmat que la legislació actual contempla aquests casos però que, tot i així, caldrà treballar-hi en l'homologació de les seves titulacions. Per parlar de tot plegat, està previst que els participants del programa es reuneixin novament a finals de mes.

L'Hospital de Cerdanya, en funcionament des de l'any 2014 i encara avui l'únic centre sanitari transfronterer d'Europa, dóna servei als usuaris de tota la Cerdanya i del Capcir i compta amb un sistema de gestió compartida entre els serveis públics de Salut dels governs català i francès. Precisament, aquest model ha servit de base per començar a treballar en un projecte de coordinació dels serveis d'emergències que hi ha a als dos vessants del Pirineu per tal de fer possible que puguin actuar en comú al marge de les divisions administratives. 

Mostrar formulari de contacte