Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'hostaleria assumeix el descens de clients d'aquest estiu

L'hostaleria assumeix el descens de clients d'aquest estiu

L’ocupació de l’agost al Pirineu es quedarà entre el 75 i el 80 per cent. El sector apunta com a causes l’augment de l’oferta i l’impacte de les hipoteques en les famílies
20/08/2007 17:11

El sector de l’hostaleria a l’Alt Pirineu i Aran ja assumeix que el balanç d’aquest estiu serà més discret que el d’altres anys, amb un descens d’entre el 5 i el 10 per cent. Tot i la rebaixa de preus, reconeguda pel sector mateix, l’ocupació mitjana del mes d’agost es quedarà al voltant del 75% o 80%, segons la Federació d’Hostaleria de Lleida.

El president de la Federació, l’aranès Juan Antonio Serrano, detalla que enguany les perspectives poc optimistes han portat molts establiments a fer ofertes especials per captar més clients. Això ha fet que molts clients optéssin per hotels de més categoria, però no ha servit per arribar al ple i, d’altra banda, ha fet reduïr l'import que de mitjana pagaven els turistes per l'allotjament. La setmana que sol ser més activa, la del 15 d’agost, pocs establiments van arribar al 100 per cent.

Així i tot, Juan Antonio Serrano relativitza el descens dels percentatges i creu que cal tenir en compte que els darrers anys ha augmentat considerablement l'oferta hotelera al Pirineu. Això fa que, amb un nombre semblant de clients, la mitjana d’ocupació sigui inferior. A més a més, però, Serrano també constata que les famílies estan retallant les despeses de vacances per culpa de l’encariment de les hipoteques. A tot plegat cal sumar-hi el temps fresc que ha predominat al Pirineu bona part de l’estiu.
Serrano pronostica una “etapa de canvi” per als hotels davant l'augment de l'oferta i les creixents dificultats per trobar personal.

El president de la Federació d'Hostaleria afirma que molts establiments “s'hauran de reciclar” amb menys treballadors però més especialitzats i és possible que alguns “no puguin sobreviure”.

La temporalitat i la precarietat són dos dels principals obstacles perquè els hotels trobin personal. Això fa que alguns recorrin ara a treballadors de l’Europa de l’est. A més a més dels empleats que vénen de la resta de Catalunya, enguany s’ha contractat 150 búlgars, dels quals cinquanta han entrat al pla d'escoles que promou la Federació d'Hostaleria de Lleida.
Aquest recurs, però, també té un límit. Actualment hi ha una moratòria del govern espanyol per evitar l’arribada massiva de treballadors de Romania i Bulgària durant els dos primers anys d’aquests estats com a membres de la Unió Europea.

Mostrar formulari de contacte