L'hostaleria de l'Alt Urgell s'adhereix a un tancament de llums setmanal per protestar pel preu de l'electricitat
Els gremis de restauració i de forners animen els associats a fer una apagada cada dimarts al vespre durant un quart d'hora (19.00-19.15 h). Exigeixen al Govern espanyol diverses mesures per acabar amb l'actual desgavell en els rebuts i els abusos de les distribuïdores
L'Associació d'Hostaleria de l'Alt Urgell s'ha adherit a la campanya que aquest mes inicien bars, restaurants i forns de pa, d'arreu de Catalunya i de l'Estat, per protestar per l'encariment constant del preu de la llum i la manca de control per part del Govern espanyol en els augments sobtats del cost per part de les operadores, que sovint es tradueixen en fortes fluctuacions en un sol dia.
Per això, els gremis que agrupen aquests establiments han fet una crida als seus associats perquè apaguin els llums dels seus locals cada dimarts al llarg d'un quart d'hora; concretament, entre les 7 i 1/4 de 8 del vespre, una de les hores en què l'electricitat sol estar més cara des de fa temps. A banda de l'AHAU i d'altres associacions locals, l'acció té el suport de la Federació d'Hostaleria de Lleida, la sectorial de Comerç de PIMEC Lleida, el Gremi de Forners de la Demarcació i, a més gran escala, la Federació d'Hostaleria d'Espanya.
Des d'aquesta darrera entitat ha publicat un extens manifest en què, com a primera mesura, exigeixen al Govern espanyol "revisar i modificar el sistema de càlcul de tarifes en el model regulat, que és el que tenen la immensa majoria d'empreses i particulars. En segon lloc, exposen que "el sector ha patit un canvi radical respecte de la seva estructura de costos" i "per això necessita una reclassificació i disposar d'un estat semblant al del Consumidor Electre Intensiu. En la mateixa línia, reclamen aprovar l'emissió de "bons elèctrics" tot aplicant els romanents de les ajudes COVID que es van destinar al sector i que no han estat aplicades, una partida que xifren en uns 3.000 milions d'euros. En aquest sentit, veuen "necessari que des de les diferents administracions -estatal, autonòmica, diputacions i ens locals- dissenyin mesures de suport al consum, reducció de costos i transició cap a fonts d'energia renovables".
En quart lloc, el gremi estatal exigeix "l'eliminació de peatges elèctrics i la cerca de fórmules de contractació adaptades a la realitat de sector", a més de la revisió dels sistemes de contractació en termes de potència, discontinuïtat al llarg de diferents períodes durant l'any i eliminació de penalitzacions. Una altra mesura proposada és "eliminar els impostos elèctrics i els costos reguladors, tot establint suspensions temporals, moratòries i ajornaments". Paral·lelament demanen l'atorgament d'avals públics per poder accedir a compres de subministraments renovables a llarg termini per part de grups d'usuaris. I finalment, volen que es promogui els sistemes de "compra agrupada" i subhastes de contractació en el sector.