Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'hostaleria del Pirineu valora com a "desastrosa" l'apagada massiva d'aquest dilluns

L'hostaleria del Pirineu valora com a "desastrosa" l'apagada massiva d'aquest dilluns

La gran majoria de restaurants i bars que estaven en funcionament van perdre els productes que ja havien començat a preparar per als àpats del dia. El gremi està ara pendent de si l'assegurança els cobrirà els danys causats per l'avaria

Josep Castellarnau comprova l'estat dels productes a la cambra frigorífica del seu hotel i restaurant, a Escaló (Foto: ACN)
Josep Castellarnau comprova l'estat dels productes a la cambra frigorífica del seu hotel i restaurant, a Escaló (Foto: ACN)
29/04/2025 14:15

La Federació d’Hostaleria de Lleida no ha dubtat a qualificar de "desastrosa" l'apagada elèctrica general d'aquest dilluns per les conseqüències que ha tingut per a hotels, bars, restaurants i locals d'oci de la demarcació. El president del gremi, el pallarès Josep Castellarnau, ha assenyalat que el col·lapse de la xarxa es va produir just quan les cuines ja estaven a ple rendiment preparant el servei del migdia. Tot i això, la principal afectació ha estat en els aliments frescos o precuinats que la gran majoria d'establiments guarden en neveres, congeladors o cambres frigorífiques.

Castellarnau ha explicat a l'ACN que la majoria d'establiments que obrien aquest dilluns havien començat la preparació d'àpats cap a les 10 del matí i que quan se'n va anar la llum -a quarts d'una del migdia- "tot el gènere que tenien descongelat o preparat el van haver de tornar a posar a les neveres, però les neveres no tenien el fred necessari i finalment no van poder fer el servei". Els restaurants que tenen gas o foc de carbó van intentar cuinar, però com que igualment no podien engegar l’extractor per manca de llum, la feina es va fer inviable.

La Federació, que té la majoria dels seus membres al Pirineu, ha xifrat en un 90% els restaurants que van haver de tancar i indica que el 10% que van continuar oberts ho havien de fer a les fosques i servint només plats freds o begudes. Ara la principal preocupació que tenen és saber quines pèrdues cobreixen les assegurances i si hi haurà ajudes del Govern, tenint en compte que ha estat una aturada elèctrica massiva i que ha afectat de cop, i durant moltes hores, tota la península ibèrica. Josep Castellarnau ha esmentat que hi volen fer constar, entre d'altres factors, el fet que durant la incidència molts establiments s'han vist obligats a tancar, els aliments que s'han fet malbé o la durada de l'apagada, tenint en compte que hi ha poblacions on a mitjanit encara no havien recuperat la llum. Tot plegat, hi afegeix, "provoca unes pèrdues importants, tant pel producte com pel dia a dia de l'establiment".

Mostrar formulari de contacte