Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'IDAPA edita el document divulgatiu 'Guiar a la muntanya i al medi natural' com a orientació al sector

L'IDAPA edita el document divulgatiu 'Guiar a la muntanya i al medi natural' com a orientació al sector

El document, en format de preguntes freqüents (FAQs), vol ajudar a aclarir el repartiment de les competències i responsabilitats en els guiatges professionals i ha estat elaborat a demanda del propi sector
'Guiar a la muntanya i al medi natural'
30/06/2021 13:55

L’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), dependent del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, ha editat un resum divulgatiu sobre les competències i les responsabilitats en el sector del guiatge professional. El resum es troba disponible en format preguntes i respostes (FAQs).

L’IDAPA té entre les seves funcions l’impuls de sectors productius d’alt valor afegit o qualitativament importants per al territori de l’Alt Pirineu i Aran. Dos d’aquests sectors, clarament relacionats entre ells, són el senderisme i l’ecoturisme, que generen llocs de treball a través de les empreses d’activitats —i agències de viatge— i, més específicament, de la professió de guies.

En el marc de la Taula de Camins de l’Alt Pirineu i Aran, òrgan consultiu de l’IDAPA, i dels Festivals de Senderisme dels Pirineus, que l’Institut coordina i promou, va sorgir la demanda d’aclarir l’atribució de competències en els guiatges relacionats amb el senderisme i l’ecoturisme, així com la de determinar les responsabilitats en l’organització d’activitats en el medi natural.

Per abordar aquesta demanda, l’IDAPA va encarregar durant l’any 2019 dos informes a dos experts: un primer de caràcter tècnic elaborat per Meritxell Arderiu, professora de Cicles Formatius - CAR Sant Cugat del Vallès, i un segon informe de caràcter jurídic elaborat per Albert Bernadí, advocat especialista en dret administratiu, urbanisme i medi ambient, i consignat pel també advocat Eduard Borràs.

A partir d’aquests dos informes, basats en la normativa vigent fins a l’any 2019 i validats per un grup de guies professionals, l’IDAPA ha editat un resum divulgatiu amb format de preguntes freqüents (FAQs) i respostes breus, que s’estructura en tres blocs: Competències, formacions i professions per fer guiatges al medi natural i a la muntanya (8 preguntes); organització d’activitats guiades en el medi natural: responsabilitats i obligacions (4 preguntes); aspectes operatius de les activitats guiades (5 preguntes).

Mostrar formulari de contacte