Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'IECAU organitza a la Seu la VI Jornada d'Estudis de l'Alt Urgell

L'IECAU organitza a la Seu la VI Jornada d'Estudis de l'Alt Urgell

La trobada es farà aquest dissabte a la Sala de Sant Domènec i també es podrà seguir per YouTube. Les comunicacions seleccionades s'inclouran al setè número de la revista 'Interpontes'
Jornada d'Estudis de l'Alt Urgell
12/11/2021 12:40

L’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell (IECAU) organitza aquest dissabte, dia 13, la VI Jornada d’Estudis de l’Alt Urgell. La trobada es farà a la Sala de Sant Domènec, amb la col·laboració de l’Ajuntament de la Seu d'Urgell i de l’Arxiu Comarcal.

Les comunicacions que s'hi han presentat, i que s'explicaran al llarg del dia, fan referència a diferents àmbits del coneixement relacionat amb l'Alt Urgell. Els textos de les ponències que reuneixin els requisits, i que s'havien de proposar amb un resum d'un màxim de 1.000 caràcters, seran publicats al setè número de la revista "Interpontes: Estudis de l'Alt Urgell", que es publicarà l'any vinent.

La Jornada d’Estudis de l’Alt Urgell, que se celebra de forma biennal des de l’any 2011, ha esdevingut un aparador de les últimes novetats en recerca local i comarcal. La sisena edició arriba després d’haver passat anteriorment per la Seu d’Urgell, Castellbò, Oliana, Alinyà, i Organyà, d’acord amb la voluntat de l'IECAU de ser present arreu de la comarca. Enguany torna a la capital comarcal, que en va acollir la primera edició, atesa la necessitat d’espais amplis per garantir millor la prevenció de la COVID-19.

La presentació de l’acte serà a 2/4 de 10 del matí. A partir de les 10 se succeiran diversos blocs de presentacions, en les quals s’exposaran les últimes recerques realitzades sobre història, patrimoni, antropologia, lingüística, economia i geografia. La jornada, que serà emesa en directe pel canal de youtube de l’IECAU.

 

PROGRAMA DE LA JORNADA:

 

9:30 h. Presentació de la Jornada

10:00 h. Comunicacions. Món medieval i modern

(https://youtu.be/EVibb-CduyU)

-Òscar Augé i Carles Gascón: El jaciment arqueològic urbà del Pati de les Monges. Una finestra oberta a la Seu Medieval

-Gerard Cunill Costa: El vescomtat de Castellbò durant el fogatge de 1365 dins de la comissió i capitania de Cerdanya (1365 – 1368)

-Alexandra Capdevila Muntadas: La immigració francesa a l’Alt Urgell durant els segles XVI i XVII

-Aniol Noguera: L’Escola Pia de Castellbò

11:30 h. Pausa-cafè

12:00 h. Comunicacions. Món modern i contemporani

(https://youtu.be/jZsN8A48kSU)

-Camila del Mármol Cartañá: Bifurcació de memòries i nacionalisme afectiu en el marc del Procés: el cas de Josa de Cadí

-Climent Miró i Tuset, Lluís Obiols Perearnau i Carmen Xam-mar Alonso: Topografia de les esglésies i capelles de la vila de Castellbò (1716)

-Carmen Xam-mar Alonso: Demografia i societat de la Seu d’Urgell al segle XVIII

-Francesc Marco-Palau: Palau Ferré a la Seu d’Urgell. Història convulsa d’una escultura

 

16:00 h. Comunicacions. Món contemporani

(https://youtu.be/4FD7NFnS58o)

-Daniel Fité Erill: Més enllà d’aprendre a ésser una bona filla, esposa i mare. Primers apunts sobre l’educació femenina a la vila d’Organyà durant el primer quart del segle XX (1900 – 1925)

-Daniel Fité Erill i Lluís Obiols Perearnau: Cent anys de la Cooperativa de Fluido Eléctrico a l’Urgellet: del pantà de la Vansa a la instal·lació de la central tèrmica d’Adrall (1921 – 1927)

-Daniel Fité Erill: Tartarín en Tuixent: el poble de Tuixent durant la crisi de la Restauració Borbònica i els primers anys de la dictadura de Primo de Rivera (1914 – 1925)

17:00 h. Pausa

17:30 h. Comunicacions. Miscel·lània: economia, lingüística i geografia

(https://youtu.be/mqjHR6PjcT0)

-Amadeu Gallart Sort: Reflexions sobre el passat, el present i el futur de l’agricultura i la ramaderia a l’Alt Urgell

- Xavier Planas Batlle, Carles Gascón Chopo, Juan Karlos Lopez-Mugartza Iriarte, Mikel Belasko Ortega: Els noms de lloc Ansovell i Anserall. Una interpretació com a possibles geocindinònims

-Carlos Guàrdia Carbonell: L’estudi dels camins tradicionals. Una proposta metodològica aplicada a Bescaran (Terme municipal de les Valls de Valira)

18:30 h. Cloenda