Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'IEI presenta un llibre sobre els dinosaures de la Conca de Tremp

L'IEI presenta un llibre sobre els dinosaures de la Conca de Tremp

22/02/2008 14:25

El proper dilluns 25 de febrer, l’Institut d'Estudis Ilerdencs presenta el llibre
‘Dinosaurios del Levante Peninsular’, una obra que tracta la descoberta de dinosaures a la conca de Tremp, la primera de Catalunya, i també de les troballes de la serra del Montsec

El llibre ‘Dinosaurios del Levante Peninsular’ fa un repàs exhaustiu dels darrers vint anys d’excavacions i recerca paleontològica de dinosaures duta a terme a Catalunya i el País Valencià. El volum compta amb nombroses imatges, esquemes i dibuixos en color per apropar el lector al món en què vivien els dinosaures en aquest punt de la geografia ibèrica.

En el recorregut històric, el llibre destaca la importància que van tenir la descoberta dels primers dinosaures de Catalunya a la conca de Tremp, cap a l’any 1927. També s’expliquen les troballes de la Serra del Montsec, els jaciments de la Pedrera de Meià i La Cabrua. Així com l’aparició d’ous i nius de dinosaure a Basturs i descobertes més recents com les dutes a terme a Isona, al Pallars Jussà.

El llibre l'han coordinat investigadors de l'Institut Català de Paleontologia (ICP). Entre ells, la paleontòloga Begoña Poza, Àngel Galobart, cap del departament de recerca del Mesozoic, i Maria Elena Nieto, preparadora. També ha realitzat tasques de coordinació Maite Suñer, predoctorant de la Universitat de València. Els autors dels diferents capítols del llibre són investigadors de l'Institut Català de Paleontologia, en col·laboració amb investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona, la Universitat de València i la Universidad de Saragossa.

El llibre, de caràcter divulgatiu, consta de tretze capítols: Els tres primers estan dedicats a la geologia de l’est de la península ibèrica durant el Mesozoic, fa entre 251 i 65 milions d’anys. En els capítols quart i cinquè, s’explica l’origen i la diversitat dels dinosaure i es donen claus per entendre la classificació d’aquests.

El capítol sisè tracta de la història dels descobriments de fòssils de dinosaure des del segle XIX a Catalunya i al País Valencià. En el capítol següent, s’expliquen les diferents tècniques i metodologies emprades pels paleontòlegs en l’estudi dels fòssils. Els capítols vuitè i novè detallen quins dinosaures, com per exemple l’Iguanodon, el Brachiosaurus, el Titanosaurus o el Pararhabdodon isonensis, s’han trobat fins ara a l’est de la península ibèrica i on han estat trobats.

El desè capítol mostra quina era la fauna i flora que convivia amb els dinosaures, i en el capítol següent, amb unes il·lustracions magnífiques, es reconstrueixen les condicions paeloambientals del Mesozoic. El capítol dotze fa un repàs a les diverses teories aparegudes sobre l’extinció dels dinosaures. El darrer capítol està dedicat als museus, entitats i centres d’investigació relacionats amb els dinosaures que hi ha a Catalunya i al País Valencià.

La primera edició de ‘Dinosaurios del Levante Peninsular’ és de cinc-cents exemplars, però durant el mes d’abril la segona edició del llibre, a càrrec de l’ICP, ja es podrà trobar a les llibreries. Aquesta primera edició limitada s’emmarca en un projecte de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) per divulgar la ciència. Aquest projecte ha permès també la realització del web que acompanya el llibre (www.dinoslevante.com). El llibre ha estat finançat per l’ICP, la FECYT, el grup Guix i el Consorci Ruta Minera.

Mostrar formulari de contacte