Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Línia de WhatsApp per garantir l'atenció a les dones en situació de violència masclista durant el confinament

Línia de WhatsApp per garantir l'atenció a les dones en situació de violència masclista durant el confinament

El número 671 778 540 amplia i facilita la comunicació escrita i immediata amb professionals. El servei ha incrementat els darrers dies un 34% el nombre de trucades

Línia de WhatsApp
Línia de WhatsApp
26/03/2020 16:35

El nombre total de trucades al servei permanent i confidencial d’atenció a dones en situació de violència masclista (900 900 120) que gestiona l’Institut Català de les Dones ha sofert un increment en els primers nou dies de confinament amb motiu de la COVID-19.  Entre el 16 i el 24 de març el servei ha atès 296 trucades, que representen una mitjana diària de 38 contactes, mentre que en els mesos previs, gener i febrer la mitjana diària d’atencions va ser de 25. L’augment de les trucades respecte als mesos de gener i febrer és del 34%. 

L'increment reflecteix el resultat de les actuacions del Govern de la Generalitat per reforçar la centralitat del 900 900 120, així com la seva divulgació a través d’anuncis, xarxes socials i la col·laboració dels establiments comercials operatius amb l’objectiu de poder garantir el seu coneixement i ús entre les dones que el puguin necessitar i es trobin confinades. 

Per millorar la resposta a la nova situació d’aïlllament i manca de mobilitat que dificulta l’accés de les dones i les joves als serveis presencials, i al suport dels famililars i les amistats, l’Institut Català de les Dones habilita una nova línia d’accés a aquest servei a través del WhatsApp.  

El número 671 778 540  amplia i facilita la comunicació escrita i immediata amb les persones professionals d’aquest servei (psicòlogues, treballadores socials, metgesses i advocades), que fins ara només es podia fer a través del correu electrònic  .

Dades durant el confinament

L’anàlisi provisional de les dades entre el 16 i el 24 de març mostra l’increment de trucades realitzades per professionals de l’atenció, ja que normalment representen entre un 2 i 3 per cent de les trucades i en aquest període son el 8 per cent. Això és a causa de la centralitat informativa del servei en període de confinament. El 900 900 120 també atén les consultes de persones que en el seu exercici professional necessiten informació. 

En canvi, han disminuït les trucades realitzades per les persones familiars o persones properes, que ara representen el 19 per cent del total de trucades, mentre que els mesos de gener i febrer eren el 24 per cent. El percentatge de les trucades realitzades per la pròpia usuària es manté estable en el període de confinament respecte a les trucades realitzades durant el gener i febrer.

El percentatge de trucades de les dones en la franja d’edat d’entre 18 i 31 anys experimenta un descens del 8 punts en el període de confinament (11 %) respecte a gener-febrer (19 %).

Pel que fa a la situació familiar de la persona que truca, les trucades de les dones de famílies monoparentals han augmentat del 17% al 23%, sis punts més en el període de confinament respecte al període anterior (gener-febrer). El nombre de trucades de dones que viuen amb parella i amb fills i filles a càrrec ha disminuït 10 punts. Ha passat del 37 % durant gener i febrer al 27 % en el període de confinament. Les trucades de dones que viuen en llars unipersonals ha passat del 17 % al 10 % en el període de confinament.

Respecte a l’àmbit de la violència, els percentatges són similars als del període de gener a febrer del 2020. Ara bé, s’ha vist incrementat l’àmbit familiar, el qual ha passat del 3 % (gener-febrer), al 6 % en període de confinament. Aquest percentatge no permet encara afirmar que hagi un increment de violència familiar i caldrà creuar aquesta anàlisi amb l’actuació d’altres serveis. 

Informació actualitzada

El web dones.gencat.cat conté tota la informació actualitzada sobre els serveis d’atenció en situació de violència masclista en temps de confinament. 

Mostrar formulari de contacte