Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Institut Geològic de Catalunya impulsa el nou centre de suport territorial a Tremp

L'Institut Geològic de Catalunya impulsa el nou centre de suport territorial a Tremp

16/04/2010 10:48

L’Institut Geològic de Catalunya (IGC) i l’Ajuntament de Tremp han aprovat signar un conveni per instal·lar un centre de suport territorial de l’Institut. Des del nou centre es coordinaran i es desenvoluparan les activitats de l’IGC als Pirineus Centrals, un àrea excepcional per als estudis de geologia, atesa la diversitat de les seves roques i de processos geològics en una superfície relativament reduïda.

Segons remarca la Generalitat, "la rica diversitat de les roques que formen els Pirineus i la gran qualitat dels seus afloraments han determinat que la serralada hagi estat, des de principis del segle XX, un àrea excepcional per als estudis geològics, tant des del punt de vista de la recerca acadèmica com de la formació tecnològica que realitzen les empreses d’exploració d’hidrocarburs i de serveis a la indústria".

A més, la dimensió relativament reduïda dels Pirineus permet estudiar sobre el terreny estructures geològiques molt diverses sense haver de fer grans desplaçaments. Altres factors que han fet d’aquesta zona un gran laboratori natural són la facilitat per a accedir als afloraments rocosos durant una gran part de l’any i la seguretat de l’àrea.

Així, els Pirineus centrals han estat utilitzats, des de fa anys, com a laboratori a l’aire lliure on empreses i universitats duen a terme recerques sobre el terreny en diversos camps de la geologia.

Impuls a la recerca a Tremp

L’IGC disposarà, amb el nou centre de suport, de l’equipament necessari per a l’estudi geològic dels Pirineus tot desenvolupant les seves pròpies metodologies, incloent la realització de productes cartogràfics amb contingut geològic, edafològic i geotemàtic específic d’àrees de muntanya. Així mateix, treballarà per a l’establiment de xarxes permanents d’observació i mesura de diversos paràmetres geològics i geofísics, especialment aquells relacionats amb processos geològics actius i amb les allaus, i facilitarà la realització de la cartografia que forma part dels Geotreballs a l’àrea pirinenca.

Com a equipament avançat en recerca, el futur Centre de Suport Territorial aglutinarà activitats relacionades amb la geologia, la geotècnia, la hidrogeologia, l’edafologia i la geofísica. Igualment, atesa la ubcació a Tremp d’empreses d’exploració hidrocarburs que també estudien els Pirineus, aquest centre permetrà que l’IGC estigui en contacte amb les novetats en matèria de noves metodologies per al coneixement del subsòl que es puguin generar.

Un nou equipament sostenible

Segons el conveni que signaran l’IGC i l’Ajuntament de Tremp, aquest darrer construirà i finançarà l’edifici, que l’Institut ocuparà amb un contracte d’arrendament amb opció a compra. Properament, l’Ajuntament traurà a licitació les esmentades obres, amb un termini d’execució de 18 mesos.

L’edifici es construirà en una parcel·la d’uns 700 m2 al número 19 del carrer Pompeu Fabra de Tremp. Constarà d’una planta soterrani amb aparcament, magatzem i laboratori; una planta baixa amb recepció, sala polivalent-biblioteca i altres serveis, i dues plantes per a ubicar-hi oficines diàfanes i serveis, amb superfície per planta d’uns 285 m2.

El futur centre de suport estarà dotat de tots els sistemes necessaris de telecomunicacions i ha estat dissenyat com a edifici sostenible, eficient i saludable. En la seva planificació s’han considerat les propietats aïllants i el cost ecològic dels materials de construcció, el disseny de l’edificació per potenciar la circulació d’aire natural calent-fred amb la incorporació d’una doble “pell” a la façana, elements de protecció solar i una òptima distribució d’espais. Així mateix, comptarà amb sistemes per a l’aprofitament de l’aigua de pluja per regs i cisternes i la climatització és durà a terme amb energia geotèrmica amb bomba de calor.

Mostrar formulari de contacte