Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Institut Geològic de Catalunya instal·la una sonda de temperatura i humitat a la Conca de Tremp

L'Institut Geològic de Catalunya instal·la una sonda de temperatura i humitat a la Conca de Tremp

15/09/2011 17:42

L'institut Geològic de Catalunya ha instal·lat aquest dijous una sonda de temperatura i humitat a la Conca de Tremp, la sisena d'aquestes característiques que es col·loca a Catalunya. La informació que aporti s'estudiarà al nostre país i també s'enviarà al Servei de Sòls del Departament d'Agricultura dels Estats Units.

Segons informa l'ACN, d'aquesta manera, l'Institut Geològic de Catalunya reforça la seva col·laboració en transferència de coneixement i experiència en aquest àmbit. La col·locació de la sonda ha coincidit amb la visita de Thomas Reinsch, National Leader for World Soil Resources del USDA Soil Survey.

Un aparell registrarà a partir d'ara cada sis hores les dades que s'extreguin. De manera periòdica, les xifres s'enviaran a un ordinador que després enviarà la informació als Estats Units, on serà analitzada. La sonda registra les dades de tres profunditats diferents: 50, 30 i 20 centímetres.

Les conclusions que sorgiran de l'estudi del sòl del Pallars Jussà també es compartiran amb els agricultors de la zona. Concretament, a pocs metres del lloc on s'ha col·locat la sonda hi ha vinyes. Per als propietaris dels terrenys les dades d'humitat i temperatura del sòl seran importants a l'hora de cultivar d'una determinada manera les plantacions.

Emilio Ascaso, edafòleg de l'Institut Geològic de Catalunya, ha explicat que s'han col·locat en una primera fase sis sondes a diferents indrets de Catalunya i que es preveu més endavant que solament al Pallars Jussà n'hi hagi la mateixa xifra.

La col·laboració entre l'IGC i el USDA Soil Survey es va iniciar l'any 2008 amb l'objectiu de potenciar la transferència de coneixement i d'experiències en l'estudi i la cartografia de sòls. Al llarg d'aquests anys s'han realitzat diverses reunions de treball i estades tècniques.

El Doctor Reinsch ha visitat la seu del Centre de Suport Territorial de l'IGC a Tremp on ha realitzat diverses activitats de formació dirigides a tècnics i tècniques que treballen en el Mapa de Sòls 1:25 000 (Geotreball IV) que elabora l'IGC en col·laboració amb el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.

Thomas Reinsch ha explicat que les dades i els estudis del sòl són molt importants per temes d'agricultura, d'estalvi d'aigua o de construcció i ha dit que les dades que donarà la sonda del Pallars Jussà les estudiaran conjuntament amb l'Institut Geològic de Catalunya.

Mostrar formulari de contacte