Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Institut Joan Brudieu retira la càmera de videovigilància d'una aula del centre

L'Institut Joan Brudieu retira la càmera de videovigilància d'una aula del centre

La direcció justifica la rectificació per l'"enrenou" creat, que creu que afecta la convivència. Ensenyament advoca per d'altres mecanismes per combatre els brètols, i l'Assemblea d'Estudiants reclama que no es filmi als espais on es fa classes

Institut Joan Brudieu
Institut Joan Brudieu
09/01/2017 14:20

L'Institut Joan Brudieu de la Seu d'Urgell ha emès aquest dilluns al matí un comunicat en què anuncia que "retira la càmera de videovigilància instal·lada dins d'una de les aules" i que, matisa, "encara no havia entrat en funcionament". Fonts del centre educatiu han manifestat que per part del centre no es faria cap altre tipus de declaració més enllà de la nota amb el qual es justifica els motius pels quals es retira la càmera.

La direcció de l'institut urgellenc ha lamentat "l'enrenou" creat al voltant de les càmeres i han decidit suspendre la mesura perquè creuen que ara mateix "no ajuda" a la imatge de "bona convivència" de la comunitat educativa i ofereix "una visió contrària a la realitat quotidiana que s'hi viu". Des del departament d'Ensenyament es va demanar aquest dijous passat al centre que justifiqués el motiu pel qual instal·lava càmeres a dins les aules, ja que creuen que aquesta ha de ser una mesura "molt excepcional".

La instal·lació s'havia fet a petició del claustre de professors. Les càmeres havien estat instal·lades però no estaven en funcionament perquè encara no s'havia notificat als serveis territorials d'Ensenyament, que són els encarregats de veure si compleixen la normativa, conèixer l'objectiu concret de la mesura i comprovar si aporta més beneficis que perjudicis i si la proporció de la mesura és l'adequada. La col·locació d'aquestes càmeres també requereix un consens de tots els afectats; professors, alumnes i en cas de ser menors, també dels pares.

Aquest sistema de vigilància, que des de fa anys funciona a l'exterior del centre, en passadissos i espais comuns, s'ha ampliat a les aules per evitar que es facin malbé materials informàtics i tecnològics. Des de la direcció del centre van explicar a l'ACN que d'ençà que hi ha videovigilància s'han reduït les bretolades i s'han pogut aclarir les causes de baralles o conflictes entre alumnes. En aquest sentit, es justificava que "moltes vegades són els mateixos alumnes els que demanen la visualització de les càmeres". Tots els dispositius de gravació que hi ha al centre estan indicats amb un cartell perquè els alumnes sàpiguen que se'ls grava en tot moment.

Valoració dels Serveis Territorials

El director dels serveis territorials d'Ensenyament a Lleida, Miquel Àngel Cullerés, ha lamentat el "rebombori" que s'ha originat arran de la instal·lació d'una càmera de videovigilància. Per Cullerés, "el tema no tenia més transcendència però ha agafat una volada que no era la desitjada pel centre i, per això, ha pres decisió de retirar-la". Per tal de solucionar casos de "conflictivitat", Ensenyament aposta per altres mecanismes com ara programes de convivència o bé tutories, i només acceptaria la instal·lació de càmeres "per raons de seguretat o de protecció de béns", segons Cullerés.

Cullerés ha explicat que la direcció del centre, prèvia consulta al claustre, va prendre a finals del primer trimestre la decisió d'instal·lar una càmera en una de les aules tot i que "només la tenien instal·lada però no estava en funcionament". Segons el director del serveis territorials, en els darrers dies l'institut havia demanat informació sobre protocols necessaris per tal de posar-la en funcionament, malgrat que finalment ha optat per retirar la càmera. Miquel Àngel Cullerés ha explicat que aquests darrers dies ha mantingut contacte amb el director del centre, que els ha explicat sense problema els arguments que tenien per prendre aquesta decisió.

Els membres de l'Assemblea d'Alumnes de l'IES Joan Brudieu rebutjaven la mesura. Els portaveus del grup, Maria Sellés i Adrià Herreros, han mostrat aquest dilluns la seva satisfacció per la retirada de la càmera de l'aula i conclouen que "és una mesura per la qual la direcció vol demostrar la seva superioritat" i que els feia sentir "cohibits i criminalitzats". L'Assemblea entén que el centre tingui certes càmeres de vigilància, sobretot a l'exterior o en espais sensibles o amb material valuós on "sí és necessari" vigilar", però "no a les aules".

Els dos representants dels estudiants expliquen que encara no han pogut reunir-se amb la direcció per expressar el seu malestar, però que esperen poder-ho fer en els pròxims dies. Entre les mesures que han adoptat els estudiants hi ha la col·locació de cartells de protesta al centre, explicant el posicionament i per informar la resta d'alumnes. Tanmateix, l'Assemblea no descarta prendre altres mesures si la direcció segueix amb la col·locació de càmeres a les aules.

L'IES Joan Brudieu compta amb un sistema de videovigilància que grava l'exterior de l'institut des de fa anys. Es va instal·lar perquè durant els caps de setmana uns brètols trencaven periòdicament els vidres del centre i hi accedien. La mesura dissuasiva va funcionar i ho han anat estenent a altres punts sensibles com a les aules d'informàtica o al laboratori, on es destrossava material, o directament desapareixia. La direcció assegura que la mesura comptava amb el suport del professorat i que també s'hi han mostrat d'acord diversos alumnes i també exalumnes amb l'objectiu de frenar els alumnes incívics o bé els possibles casos de bullying.

Mostrar formulari de contacte