Aquest dilluns s'ha fet la cloenda d'una nova edició d''Ens escrivim', un projecte intergeneracional en què adolescents i gent gran de la Seu d'Urgell es coneixen mitjançant l'enviament mutu de cartes. Enguany hi han pres part 34 parelles, cadascuna formada per un alumne de 3r d'ESO del Col·legi La Salle i una persona gran.
Com en anteriors edicions, aquest intercanvi de cartes al llarg d'uns mesos ha culminat amb un acte en què tots els participants tenen l'ocasió de conèixer finalment qui és la persona amb qui han mantingut aquesta relació epistolar, tenint en compte que mentre s'envien les missives cap dels participants no pot revelar la seva identitat als altres. La trobada s'ha fet al Centre Cívic El Passeig i ha inclòs el lliurament de diplomes commemoratius per a totes les persones implicades en la iniciativa, amb la presència de l'alcalde de la Seu, Joan Barrera.
'Ens escrivim' es va dur a terme per primer cop a la Seu l'any 2012 i des de llavors ha fomentat cada any el coneixement mutu entre joves i padrins. A les cartes, que han de ser escrites a mà, cadascú reflexiona sobre qüestions com ara la seva personalitat i la seva vida. La regidora de gent gran de l'Ajuntament de la Seu, Paqui Gómez, celebra que hi hagi aquesta "bona participació" perquè l'objectiu és "que la gent gran pugui compartir amb gent jove anècdotes, vivències i tot allò que vulgin compartir". Gómez també elogia el fet que tots els joves que s'hi han inscrit han mostrat una "empatia" vers les persones grans, cosa que facilita que l'experiència vagi bé.
Efecte positiu per a tots els participants
Des de l'Ajuntament valoren que aquesta mena d'activitat esdevé "un incentiu" per a la gent gran que hi participa, que d'aquesta manera "es pot sentir més viva". I per a la gent jove, assenyala Paqui Gómez, és tan o més important "perquè siguin conscients que la joventut no és per sempre, que és una etapa de la vida", i perquè "valorin el fet de conviure amb la gent de totes les edats", especialment en aquells casos d'adolescents que a casa seva no conviuen amb cap padrí o padrina. Gómez conclou que aquest intercanvi els serveix per entendre més de prop què significa fer-se gran.
En la mateixa línia, la Regidoria de Gent Gran assenyala que activitats com aquesta encaixen amb l'objectiu de prevenir la soledat no desitjada, que passa no només per garantir una atenció mèdica i social adient sinó també per procurar que totes les persones d'edat avançada trobin algú amb qui conversar i se sentin acompanyats.
L'intercanvi comença el mes de març i la primera carta l'escriu la persona gran. Després l'alumne corresponent li respon i d'aquesta manera van continuant l'intercanvi fins que arriba el dia que es poden conèixer de manera presencial. 'Ens escrivim', organitzat per la regidoria de Gent Gran de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell, compta també amb la implicació de l'Oficina Jove de l'Alt Urgell i del Col·legi La Salle de la Seu.