Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'interès per ser pastor segueix creixent any rere any

L'interès per ser pastor segueix creixent any rere any

Aquest dilluns ha començat un nou curs de l'Escola de Pastors de Catalunya, ubicada a Enviny. Més d'un 60% dels 202 alumnes que han passat pel centre es dediquen al sector

Alumnes del nou curs de l'Escola de Pastors (Foto: ACN)
Alumnes del nou curs de l'Escola de Pastors (Foto: ACN)
23/02/2021 10:50

Quinze persones han començat aquesta setmana les classes a l'Escola de Pastors de Catalunya, ubicada a Enviny, al Pallars Sobirà. Des del 2008 s'han format 202 alumnes en el centre, dels quals 186 - més del 60,4% - es dediquen professionalment al sector primari i un 18,9% està en procés de fer-ho. Tot i aquest interès creixent per ser pastor o pagès, l'Escola posa de manifest que hi ha una manca de relleu generacional a les explotacions. En aquest sentit, es remarca que hi ha gent que no prové de tradició pagesa i que vol ser aquest relleu, "però té dificultats per accedir a la terra".

La demanda a l'Escola de Pastors des de la primera edició supera l'oferta de places. Enguany s'han rebut 50 sol·licituds per accedir a les 15 que s'oferien. Franka Mittendorf, una de les persones admeses, explica a l'ACN que s'hi ha inscrit perquè té "ganes de tenir el seu propi ramat". La va animar a apuntar-s'hi una antiga alumna. Mittendorf, originària de la ciutat, té ganes de conèixer maneres de treball al món rural. Un altre alumne, Roger Vila, comenta que la pandèmia ha estat el detonant per inscriure's. La seva família era de pagès i ell volia formar-se en aquest sector.

El perfil general dels 202 estudiants que han passat per l'Escola té de 26 a 30 anys. Un 53% ha cursat estudis secundaris i de batxillerat i el 37% disposa d'estudis universitaris. El 10% no té cap relació amb la professió pastoral i només el 16% compta amb una vinculació familiar amb el sector ramader, tot i que més de la meitat provenen de zones rurals (56%). La majoria d'estudiants viuen a Catalunya (92%) i el 54% són de la demarcació de Barcelona.

D'altra banda, edició rere edició han detectat un augment de la demanda de les dones per fer de pastores. En 12 anys s'han format a l'escola 62 pastores (31%) enfront de 140 pastors. I la tendència és que augmenti el percentatge femení.

Pandèmia

La pandèmia de la COVID-19 ha condicionat l'inici del curs de l'Escola de Pastors, que ha començat amb totes les mesures sanitàries per garantir la seguretat dels alumnes i la qualitat de l'ensenyament. Laia Batalla, directora de l'Escola de Pastors, subratlla també que aquest any han ampliat la formació amb una nova setmana teòrica dedicada a la silvopastura. Es tracta d'un nou mòdul formatiu desenvolupat en el marc del projecte Erasmus + Fireshepherds que capacitarà l'alumnat per a poder fer una pastura dirigida a la prevenció d'incendis. Laia Batalla apunta al fet que "pot ser una alternativa davant la dificultat d'accedir a la terra dels alumnes".

Els estudiants fan les pràctiques a explotacions ramaderes de tot Catalunya. "Sense aquestes finques col·laboradores que acullen i formen l'alumnat, l'Escola de Pastors no seria possible", ha afirmat Batalla.

Mostrar formulari de contacte