Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'IPC interanual a Ponent, l'Alt Pirineu i Aran va tancar el 2021 amb un augment del 7,3%

L'IPC interanual a Ponent, l'Alt Pirineu i Aran va tancar el 2021 amb un augment del 7,3%

Els subministraments bàsics, i especialment l'electricitat, són els principals responsables del fort increment, amb una pujada del 26,7%. L'alimentació s'ha encarit un 4,9%, amb una pujada d'1,6 punts només al desembre
Oliana
14/01/2022 18:15

El balanç de desembre ha confirmat el 2021 com l'any més inflacionista de les darreres dècades no només a Catalunya sinó també, i de manera encara més pronunciada, a l'àmbit de Ponent, l'Alt Pirineu i Aran. L'Índex de Preus al Consum (IPC) va patir un altre fort increment aquest mes passat (+0,9%) i d'aquesta manera ha tancat l'any amb un augment del 7,3% respecte a un any enrere.

Les dades definitives per províncies que ha publicat l'Institut Nacional d'Estadística confirmen que els subministraments domèstics, i especialment l'electricitat, han estat els principals responsables d'aquest increment: la inflació en aquest sector va ser del 5,3% només al desembre i la pujada interanual arriba al 26,7%, tot i que en el cas de la llum ha estat molt superior.

D'altres sectors molt inflacionistes -tot i que a molta més distància- han estat l'alimentació, amb un augment interanual del 4,9% (d'aquesta xifra, un 1,6% ha estat al desembre), i els mobles i articles per la llar amb un 3,3% (0,4 punts el darrer mes). Tot i això, hi ha productes que de mitjana han baixat el preu, com ara el el vestit (-9,3%) i l'ensenyament (-3,5%).

La inflació puja un 6,1% a Catalunya i arriba al 49,7% en llum, gas i aigua

Al conjunt de Catalunya, les dades definitives publicades avui indiquen que la inflació del 2021 ha estat del 6,1%. La xifra és 1,2 punts menys que a la demarcació de Lleida, però marca un nou rècord de la sèrie de dades històriques a nivell català, recopilades des del 2002. Al desembre, la pujada mensual va ser del 0,8%. 

El capítol d'habitatge i subministraments també a la mitjana catalana, els que més empenyen la inflació (+20%) i han pujat 6,3 punts només al desembre. En aquest apartat, l'augment interanual d'electricitat, aigua i gas s'enfila fins al 49,7%. De la seva part, el transport tanca l'any amb un augment del 10,8%. Els segueixen els aliments i begudes i no alcohòliques (+4,7%) i els restaurants i hotels (+2,3%). En la resta de grups també pugen els preus i només el de les comunicacions registra una taxa negativa, amb un -0,3%.

En els subgrups, a part dels subministraments, destaquen els serveis d'allotjament (+10,2%), les begudes no alcohòliques (+7,3%), els paquets turístics (+6%) i, pel que fa a aliments, la carn d'ovella (+17,9%); la carn de vaca (+6,6%) i la d'au (+7%), mentre en canvi baixa el preu de la carn de porc (-1%).

Mostrar formulari de contacte