Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'IRTA crea una unitat per millorar la qualitat dels arbres

L'IRTA crea una unitat per millorar la qualitat dels arbres

El servei vol reduïr la tendència a la baixa de la producció de fusta a Catalunya

Tasques de manteniment del bosc
Tasques de manteniment del bosc
27/08/2007 17:12

El Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) ha impulsat la creació, en el si del seu Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), de la Unitat Operativa de Producció Agroforestal, ubicada a Torre Marimon, i encapçalada per la investigadora Neus Aletà.

Prop de dos dels 3,2 milions d’hectàrees de superfície total de Catalunya és superfície forestal. La producció de fusta ratlla els 590.000 m3 (prop de 150.000 dels quals serien per a llenya), però amb una tendència a la baixa any rere any, en part a causa de la competència que suposa la importació de fusta d’altres països.

L’Alt Urgell és una de les comarques amb més massa forestal de Catalunya i el conjunt de l’Alt Pirineu també hi té un pes important per les seves dimensions, ja que representa un 20 per cent del territori català.

La producció vegetal és un dels àmbits que preveu potenciar el Pla Director de Torre Marimon i, en especial, el de la producció agroforestal. Entre les línies de treball destaquen la selecció i obtenció de materials forestals de reproducció d’espècies de frondoses per a producció de fusta de qualitat i reforestació. També es vol treballar en la selecció, millora i maneig de la producció d’espècies en les quals s’aprofita el fruit, en les plantacions forestals en terrenys agrícoles per a la producció de fusta, en la caracterització i la conservació d’espècies forestals i en la propagació d’espècies per llavor o vegetativament.

Aquesta Unitat Operativa de Producció Agroforestal treballarà en estreta relació amb els grups d’Ecofisiologia de l’IRTA i del CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals), els quals són actius en matèria d’anàlisi de la fragilitat de l’ecosistema mediterrani i de la funció dels boscos com a elements captadors de carboni.

Mostrar formulari de contacte