L'IRTA identifica tretze noves varietats locals d'olivera al Pallars Jussà
Investigadors de l'Institut de recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) han identificat tretze noves varietats locals d'olivera al Pallars Jussà, en una prospecció duta a terme durant la campanya de producció de l'oli 2020-2021.
Aquestes tretze varietats s'afegeixen a les quinze que van identificar-se en la primera prospecció de la campanya 2015-2016, de les quals onze no havien estat identificades fins llavors. Des del punt de vista qualitatiu, de la primera prospecció en destaca la varietat batejada amb el nom de Cua de Cirera. Arran de la primera prospecció es va crear una plantació experimental amb les varietats identificades a Salàs de Tremp (Pallars Jussà).
El material genètic de les noves varietats identificades s'incorporarà en forma de clons al Banc de germoplasma de varietats catalanes d'olivera, ubicat al centre de l'IRTA a Mas Bové de Constantí (Tarragonès). Creat el 1987, fa la tasca de protecció i conservació de la diversitat genètica de l'oliverar català. Actualment, hi ha el material genètic de 65 varietats autòctones catalanes.
Oriol Sullà, president de l'Associació de Productors d'oli del Pallars Jussà, ha dit a l'ACN que tenir varietats autòctones els permetrà treure al mercat olis diferents i que puguin arribar a ser un producte exclusiu. Sullà ha explicat que aquest estudi ha ajudat als productors a posar nom a les varietats que ja conreaven i conèixer les propietats de cada oli.
Collada, Asparadell, Bagí de raïm, Massanell, Perdiuenca, Mur, Graus o Roialeta són alguns dels noms de les tretze varietats identificades, pràcticament totes al municipi de Gavet de la Conca.
L'oli d'oliva al Pallars Jussà
El conreu de l'olivera al Pallars Jussà, tot i ser minoritari, té una llarga tradició i s'hi conreen extensament varietats autòctones i al·lòctones. Compta amb 733 hectàrees de conreu d'olivera i 652 tones d'oliva, segons les darreres dades oficials (2018). La majoria de productors són pagesos amb elaboració artesanal i venda directa, que no ho tenen com la seva activitat principal.
Un estudi sobre el sector de l'oli al Pallars Jussà elaborat per l'IRTA el 2016 va detectar com a punt fort el creixent interès per les noves plantacions i l'estudi de les varietats locals i, com a oportunitats, l'existència de varietats locals de gran potencial de qualitat i comercial i un interès creixent per les produccions agroalimentàries locals amb relat.