LLívia revitalitza el mercat medieval de productes artesans
El proper dissabte dia 19 de juliol Llívia celebra un gran mercat medieval de productes artesans que durarà tot el dia i anirà acompanyat de diferents activitats festives. El mercat, enguany revitalitzat i ampliat, s’estendrà pel centre de la vila ceretana. Al vespre, es farà per primera vegada a la vila un sopar medieval, a l’aparcament del Troc. Els tiquets pel sopar, que començarà a les 20.30h, es poden comprar a l’ajuntament i costen només 10 euros.
Després d’uns anys de representar-se la llegenda de Menussa i Lampègia pels carrers de la ciutat, enguany s’ha volgut vestir una mica més la història i dedicar la jornada completa a reviure l’època en què devien succeir els fets que s’expliquen. La representació comença precisament després del sopar i és itinerant. Aquesta obra de teatre al carrer es fa a la vila des de l’any 2000 i té els inicis en les activitats de l’Escola d’Estiu de Cultura Popular i Tradicional Catalana que organitza la Generalitat. Llívia hi participa ara amb l’Escola de la Festa, i prepara un espectacle itinerant que es comença a representar el diumenge 13 i es fa fins el divendres 18 de juliol.
A més a més del mercat, el sopar i el teatre al carrer, Llívia comptarà amb un altre atractiu, el Museu Farmàcia de Llívia. Es tracta de la farmàcia més antiga d’Europa i actualment, tot i que ja no actua com a tal, s’està reformant perquè es pugui visitar, mantenint els aparells i tots els elements típics de l’establiment original i de l’època en què es va inaugurar. La jornada festiva del dia 19 s’obrirà el Museu Farmàcia als visitants.
La llegenda de Menussa i Lampègia
Sinòpsi
La vila de Llívia va ser fundada per Hèrcules Libyus i poblada, al llarg del temps, per gents molt diverses. Havent-hi passat els ibers, els cartaginesos i també els romans i els visigots, al segle VI hi arribaren les hosts islàmiques que es van fer seva tota la Hispània.
Conquerit el territori, el Califa de Còrdova va repartir-lo entre els capitans del seu exèrcit. A un cabdill berber anomenat Menussa li va pertocar una plana enmig dels Pirineus. S’establí, doncs, a Llívia, entre els boscos de Ceretània. El guerrer era en el fons un home de pau, ambiciós, que complia amb el seu deure, per això va accedir a visitar la cort visigoda d’Odó, duc d’Aquitània, i hostatjar-se a casa seva per negociar. Mentre la guerra entre el Califa cordovès i els cristians de Septimània continuava, Menussa arribà a Carcassona amb tot el seu seguici i, veient-lo venir a cavall, valent i formós, la filla del duc se’n enamorà. Així li ho confessà al seu pare.
Havent negociat i assolit un acord de col·laboració mútua contra els andalusins i els francs, Odó proposa que Menussa es casi amb la seva filla Lampègia, princesa de la pau i de l’amor, i quedi així segellat l’acord. Menussa se sent obligat a acceptar, tot i que s’ha enamorat d’una jove que collia pomes al jardí del castell i que no sap qui és. El dia del casament s’adona que aquella noia era preciament la princesa amb qui contraurà matrimoni.
A la plana d’Hispània hi ha qui no veu amb bons ulls aquest pacte i aquesta unió, creient que farà trontollar el poder dels sarraïns a banda i banda dels Pirineus. Per això l’Emir al-Hisam ibn’Ubayd assetja Llívia i busca als enamorats, que amb molts menys recursos que els invasors, es veuen obligats a fugir. Els enxampen vora una font i allí mateix li tallen el cap al jove berber, i el lliguen a la cua d’un cavall. N’hi ha que diuen que quan no hi ha lluna a la Cerdanya encara se senten els plors de la princesa lamentant-se prop de la font. Però la història no s’acaba aquí, i si voleu saber com s’acaba haureu de venir a Llívia a veure la reprentació d’aquesta llegenda.
Sense allunyar-se gaire de Llívia, el diumenge dia 20 de juliol es pot visitar el Mercat Artesà d’Estiu que se celebra un any més a la localitat d’Alp.