Lliurat el 24è Premi Estel a l'Institut d'Estudis Comarcals de l'Alt Urgell
L’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell (IECAU) ha rebut aquest diumenge el 24è Premi Estel a la Torre Solsona de Castellciutat. L’acte ha servit per reconèixer la contribució l’entitat en la recerca i la divulgació del coneixement de la comarca alturgellenca.
El diputat i portaveu de Junts a l’Ajuntament de la Seu, Jordi Fàbrega, ha obert l’acte recordant que el Premi Estel va ser creat a principi de segle per donar més relleu a la celebració de la Diada de l’11 de setembre, ja que en aquell moment no es feia cap activitat a la ciutat. “Amb aquest guardó es vol destacar persones o organitzacions que treballen en favor de la llengua i la cultura catalana i pirinenca“, ha recordat. També ha manifestat que, des de la primera edició, l’acte de lliurament s’ha ubicat a la Torre Solsona de Castellciutat "per posar en relleu un patrimoni que va tenir un important paper durant la guerra de successió, i que va ser restaurat l’any 2014 coincidint amb els actes del Tricentenari".
Per la seva banda, Josefina Lladós, alcadessa de Ribera de l’Urgellet i presidenta del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, ha remarcat la gran tasca realitzada per l’IECAU i ha valorat la seva vocació divulgativa amb els cicles “Parlem d’Història” o “Desenterrem el Passat”. També ha aplaudit la feina d'investigació que es materialitza en les Jornades d’Estudis de l’Alt Urgell o la publicació de la revista “Interpontes”. Així mateix, Lladós ha fet incidència en la iniciativa de difusió històrica que l’IECAU va tenir durant l’època del confinament per la COVID-19, que encara es pot recuperar a YouTube.
Finalment, Lluís Obiols, president de l’IECAU, ha agraït la distinció, i ha fet un repàs a la feina feta en els gairebé 15 anys de vida de l'entitat. En aquest sentit, ha recordat els criteris amb què es treballa: l’altruïsme; la feina en xarxa amb entitats locals, comarcals i nacionals; el rigor acadèmic; la vocació de difusió assequible que generi autoestima a la ciutat i la comarca, i la contribució a la promoció econòmica, en català. Obiols ha revindicat, a més, que l’IECAU ha estat clau per situar l’Alt Urgell al mapa de la recerca a Catalunya. "Amb la publicació del setè número de la revista Interpontes, ja hi haurà més de 2.000 pàgines d’articles de recerca sobre l’Alt Urgell als repositoris universitaris”, ha especificat. El president de l’IECAU ha estat acompanyat per diversos membres de la junta de l’Institut, amb qui ha compartit l’escultura que l’artista Carme Ivernón ha realitzat per a l’ocasió.
Vint-i-quatrena edició del Premi Estel
El Premi Estel va ser instaurat l’any 1999 per la Joventut Nacionalista de Catalunya i CDC de l’Alt Urgell per tal de reconèixer la tasca de persones i col·lectius que treballen des del territori a favor de la llengua, la cultura i les tradicions catalanes. El col·lectiu comarcal de Junts per Catalunya va prendre l’any 2019 el relleu en l’organització d’aquest acte commemoratiu de la Diada Nacional de Catalunya a la Seu d’Urgell.
Els guardonats en les anteriors edicions han estat l’escriptor Joan Obiols, l’associació Amics de la Sardana de la Seu, els Diables de l’Alt Urgell, el Cor de Caramelles de la Germandat de Sant Sebastià, la Coral Caterva, el Patronat del Retaule de Sant Ermengol, l’educador Francesc Moix, la Colla de Geganters i Grallers de la Seu d’Urgell, el dinamitzador cultural Josep Vilarrubla ‘Pep Diligent’, el músic acordionista Artur Blasco, la colla de bastoners de Peramola, el Taller Claror, l’Associació Llibre del Pirineu, Picurt, l’Assemblea Nacional Catalana, el dinamitzador cultural Ventura Canturri, els Caramellaires de Castellciutat, el Club de Caça i Pesca de l’Alt Urgell, els Geganters i Grallers d’Oliana, a les agrupacions comarcals d’Òmnium Cultural i l’ANC, a Amadeu Clausó i Joan Busquets com a impulsors de la Fira del Llibres del Pirineu i a Jordi Turull. L‘any 2022 el Premi Estel va recaure en el dinamitzador cultural Ivan Caro.
El lliurament del Premi, que tradicionalment s’havia fet en el marc de la Diada Nacional de Catalunya, s’ha traslladat en les seves darreres edicions als dies propers a la diada atesa l’atapeïda agenda d’actes del mateix dia 11 i la coincidència amb els actes nacionals convocats per l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural.