Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Llívia estrena les seves noves termes en fase de proves

Llívia estrena les seves noves termes en fase de proves

El recinte, amb tres piscines petites i una de gran, aspira a esdevenir un nou atractiu de la Cerdanya, sobretot durant la temporada d'esquí. Ara s'està analitzant les propietats de l'aigua de cara a obtenir la certificació de balneari

Supervisió del nou recinte d'aigües termals de Llívia (Foto: ACN)
Supervisió del nou recinte d'aigües termals de Llívia (Foto: ACN)
18/09/2020 19:52

Llívia ha obert aquesta setmana els seus banys termals en fase de proves, tot i que des de fa un mes ja es permetia el seu ús amb la mateixa entrada de la piscina d'estiu. El recinte, situat a l'entorn del Parc de Sant Guillem, consta de tres piscines petites i una quarta més gran que té una forma octogonal.

Ara l'objectiu és ultimar els detalls de la instal·lació durant aquesta tardor i que quan arribi l'hivern, amb l'inici de la temporada de neu, ja sigui un nou atractiu turístic que complementi l'oferta d'esquí de la comarca. Paral·lelament, s'han començat a analitzar les aigües per conèixer a fons quines són les seves propietats, i s'estudien possibles sistemes complementaris per acabar d'escalfar-les, en cas que la temperatura no arribés als 39 graus de forma natural.

L'alcalde de Llívia, Elies Nova, ha explicat a l'ACN que, tot i que la posada en marxa de les termes "ha trigat més" del que estava previst, i que la situació sanitària pel coronavirus també ha contribuït en aquest endarreriment, estan satisfets amb l'obertura del nou equipament. De fet, ara està en fase de proves perquè encara resten pendents petits serrells, com són la instal·lació de càmeres de seguretat i de punts d'il·luminació. A més a més, de moment es funciona amb una cabuda limitada a una tercera part del previst, quan en un context de normalitat l'espai està pensat per acollir alhora 80 persones.

Els banys, que han suposat una inversió d'uns 450.000 euros, volen convertir-se en una nova proposta de relaxació per a totes aquelles persones que van a esquiar a la comarca o bé fan d'altres tipus d'activitats. Nova creu que estar dins l'aigua i contemplant com el paisatge ara verd està cobert del blanc de la neu generarà "és un plaer inexplicable" tant a veïns com a visitants. Tot i això, aquesta sensació no serà nova a la vall, perquè en poblacions properes de l'Alta Cerdanya ja existeixen espais d'aigües termals semblants; concretament a Llo (amb un espai cobert) i a Dorres. Aquest segon espai, com el que ara s'obre a Llívia, és a l'aire lliure.

Mitjans sostenibles per garantir l'escalfor de l'aigua

L'alcalde de Llívia ha explicat que la temperatura actual de l'aigua ronda els 30 graus i que esperen que aquesta es vagi incrementant les properes setmanes de forma natural. Tot i així, Nova diu que si calgués acabar d'escalfar-la "com feien els romans", s'estan estudiant sistemes sostenibles, com ara la instal·lació d'una caldera de biomassa o l'aprofitament de les cobertes per col·locar-hi panells solars.

Pel que fa les propietats de les aigües, s'ha començat a analitzar aquesta setmana i es preveu que aquest procediment s'allargui durant un any. D'aquesta manera, es vol conèixer a fons quins són els seus beneficis saludables i per al consum, tenint en compte el seu pH elevat i la molt baixa mineralització. L'objectiu és poder comptar en un futur amb una certificació de balneari.

Mostrar formulari de contacte